RETROSPEKTIVA – 2019. GODINA

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

2019. godina se bliži kraju i došlo je vreme da se podvuče crta i da sagledamo šta smo to sve uradili u odlazećoj godini.

Shodno tome izdvojili smo najznačajnije momente koji su se odvili pod okriljem ovog portala a nije da nije bilo zanimljivih stvari.

Pa da krenemo redom…

JANUAR

Ovaj mesec je protekao u znaku borbe na ulicama protiv vladajuće garniture a mi smo sa tekstom https://glediste.rs/zasto-sam-jedan-od-pet-miliona/ pružili podršku protestima a taj tekst je napravio pravi mali bum. Ujedno je on bio najčitaniji tog meseca a preneli su ga i brojni sajtovi i pokreti 1 od 5 miliona širom zemlje. Autor tog teksta je bio Nenad Baraković – Bara koji i dan danas predstavlja važan šraf u kompoziciji našeg sajta a on se u tom mesecu predstavio čitaocima kolumnom https://glediste.rs/nije-nam-nista-samo-smo-umislili-proci-ce/. Pored toga imali ste prilike da pročitate i sjajnu pesmu Ognjenke Lakićević https://glediste.rs/mrzim-poeziju/.

FEBRUAR

U ovom mesecu odeljak Intervju postao je bogatiji za još jedno značajno ime sa regionalne alternativne scene, odgovore na naša pitanja dao je Mile Kekin! https://glediste.rs/mile-kekin-za-glediste-uvijek-sam-pokusavao-raditi-pjesme-sa-kojima-se-ljudi-mogu-lako-identificirati/. Ovog meseca portal je dobio još jednog jako bitnog člana koji je i danas tu. Tada nam se pridružio Nenad Milenković – Panić a on se posetiocima sajta predstavio pričom https://glediste.rs/blizanac-borhes-i-vasa-carapic/. Takođe po prvi put smo se pojavili u nekoj emisiji, bilo je to kod Dragana Petrovića u emisji Gost nedelje koju on uređuje i vodi. Bili smo i u Krokodilu gde je svoje stvaralaštvo, na tematskoj večeri „LIK I DELO“ predstavio naš proslavljeni reditelj Goran Marković https://glediste.rs/goran-markovic-lik-i-delo/. Mesec smo zatvorili sa tekstom https://glediste.rs/stop-vrsnjackom-nasilju/ koji se bavi nasiljem u školama te smo i mi dali mali doprinos u borbi da se to iskoreni. Svratili smo i do Kulturnog centra Grad gde smo na Dan zaljubljenih slušali Dukata (Stray Dogg) i sjajno se proveli.

MART

Ovaj mesec je zabeležio najbolju posetu na sajtu od pokretanja, a tekstovi koji su se izdvojili su tri kolumne https://glediste.rs/volkam-te-ljupkam-te-jutkam-te-i-jos-po-nesto-iza-zakljucanih-kancelarijskih-vrata/ ; https://glediste.rs/vase-pravo-da-znate-sve-ili-pokidani-lanci-na-putu-ka-slobodi/ ; https://glediste.rs/pedeset-godina-alana-forda-bolje-ziveti-100-godina-kao-milioner-nego-7-dana-u-bedi/ ; i intervju sa stručnjakom za digitalni marketing Petrom Vasićem https://glediste.rs/petar-vasic-za-glediste-onaj-koji-pobedi-strah-od-novih-tehnologija-taj-ce-i-profitirati/. Ovaj mesec će se pamtiti i po tome što smo upisali gostovanje na radiju

Laguna u emisiji Obavezno-Neobavezno koju uređuju i vode Smiljan Banjac i Igor Brakus https://glediste.rs/obavezno-neobavezni/. Imali smo i odgovore od Jovane Stanković Coke koja radi kao radijski voditelj na Rock radiju https://glediste.rs/kontaktirali-smo-coku/.

APRIL

Ovog meseca je i dalje najčitaniji tekst bio https://glediste.rs/vase-pravo-da-znate-sve-ili-pokidani-lanci-na-putu-ka-slobodi/ koji govori o ulasku demostranata u zgradu RTS i početku jače pobune protiv vlasti i svesnosti da moramo da se borimo za svoje dobro.

MAJ

Prva prekretnica u našem radu. Sa adrese https://gledistesite.wordpress.com/ preselili smo se na https://glediste.rs/ i odmah smo zabeležili dobru čitanost. Prvi tekst na novom sajtu bila je kolumna Nenada Barakovića https://glediste.rs/nepodnosljiva-lakoca-postojanja-u-srbiji/ a čitala se lepo i priča o jednom mačku https://glediste.rs/felis-catus/. Bili smo na promociji knjige Dragana Bursaća https://glediste.rs/porodicno-ratna-hronika-ptsp-spomenar/ a odgovore za naš sajt dala je Mirela Priselac – Remi iz benda Elemental https://glediste.rs/mirela-priselac-remi-za-gledise-moramo-da-se-povezujemo-i-da-zajedno-stvaramo-umetnost/. Uključili smo se i u borbu za slobodne medije tekstom https://glediste.rs/svetski-dan-slobode-medija-ili-vase-pravo-da-nemate-pojma/.

JUN

U letnje mesece smo ušli sa novom serijom tekstova ili ti intervjuima iz prošlosti. Prva dva teksta te vrste su intervju sa Džonijem Štulićem https://glediste.rs/intervju-branimir-johnny-stulic-mrzim-ceo-svet-vremeplov/ i grupom EKV https://glediste.rs/intervju-milan-mladenovic-i-margita-stefanovic-kao-da-su-bili-nekad-vremeplov/. Čitala se dobro i jedna kolumna u kojo smo mogli da saznamo kako su procurili testovi za malu maturu pre samog prijemnog https://glediste.rs/kako-je-dzoni-napravio-revoluciju-i-popio-kaznu-zbog-testova-iz-prijemnog/.

JUL

Letnji festivali su bili u punom jeku a mi smo izveštavali sa Kulpin festa https://glediste.rs/kulpin-fest-013-dan-drugi/ a imali smo i još jedan zapažen intervju, odgovre na naša pitanja dala je hrvatska književnica Julijana Adamović https://glediste.rs/julijana-adamovic-trebamo-pamtiti-i-uciti-na-proslosti-kako-ne-bi-ponavljali-pogreske-ali-ne-trebamo-joj-robovati/. Taj intervju završio je na brojnim portalima a najznačajnije je da ga je prenela Laguna na svom zvaničnom sajtu . Takođe naš autor Nenad Baraković dao je intervju za bratski portal Dotkom https://www.dotkomsite.com/predstavljamo/talenat-ne-iskljucuje-sklonost-ka-budalastini-nenad-barakovic-bara-multitalentovani-lik-specijalno-za-dotkom/. Imali smo i zapaženu priču Nenada Milenkovića Panića https://glediste.rs/varos/.

AVGUST

Najavili smo i SuperStar festival https://glediste.rs/superstar-fest-krajem-avgusta-partibrejkers-bad-copy-ortodox-celts-crvena-jabuka-covek-bez-sluha-i/ a naše čitaoce smo upoznali sa bendom Plejade https://glediste.rs/da-li-ste-culi-plejade/.

SEPTEMBAR

Ovaj mesec je nekako protekao mirno kod nas ali smo ga začinili pričom https://glediste.rs/delirijum-tremens/ i pesmom Irene Gojković – Nenadović koja nam se priključila u ovoj godini https://glediste.rs/morska-ljubavna-pesma/.

OKTOBAR

U ovom mesecu smo bili dosta raznovrsni što i jeste neki naš zaštitni znak. Uradili smo recenziju knjige o Džoniju Štuliću pisca Ivana Ivačkovića pod nazivom „Između krajnosti“ https://glediste.rs/izmedju-krajnosti-ivan-ivackovic/. Bili smo na promociji knjige „Vodič kroz požare“ Ognjenke Lakićević održane u Poletu https://glediste.rs/kratak-i-subjektivan-prikaz-sa-promocije-zbirke-pesama-ognjenke-lakicevic-vodic-kroz-pozare/. Takođe dobili smo i novog autora, pridružio nam se Cetinjanin Božidar Proročić i predstavio se sledećom recenzijom https://glediste.rs/olena-teliga-pjesnikinja-simbol-patriotizma-ukrajinske-poezije/. Imali smo i tekst povodom 27 godina od izlaska albuma „Prisluškivanja“ koji je izdao bend Eva Braun https://glediste.rs/peti-oktobar-ne-taj-27-godina-od-debi-albuma-eve-braun-i-prisluskivanja/. Nismo ni u ovom mesecu zaboravili na alternativu pa smo uradili recenziju albuma „Ljubav i depra“ beogradskog pank-rok benda Crveni vetar https://glediste.rs/crveni-vetar-ljubav-depra-i-pank-rok/. Krajem meseca, naš autor Nenad Baraković, gostovao je na O radiju kod Dušana Majkića u emisiji Vaš Dj Sat http://oradio.rs/sr/podcast/vas-dj-sat-nenad-barakovic-2007.html.

NOVEMBAR

Još jedan mesec u kom je bilo za svakoga ponešto. Obeležili smo 25 godina postojanja benda Six pack https://glediste.rs/u-mom-gradu-je-glupo-voziti-skejt-25-godina-six-packa/. Ovo je ujedno bio i najčitaniji tekst ovog meseca a takođe je volšebno završio na još par adresa. Za Međunarodni dan deteta smo pripremili prikladan tekst koji govori o tome kako nas detinjstvo i ljubav koju dobijamo u porodici oblikuje za kasnije doba života https://glediste.rs/dete-je-otac-coveka-ili-zasto-je-vazno-jesu-li-nas-i-koliko-voleli/. Izveštavali smo i sa koncerta benda Letu Štuke u Novom Sadu https://glediste.rs/letu-stuke-letu-gerila-letu-novi-sad/. Objavili smo pobedničku priču našeg autora Nenada Milenkovića-Panića na konkursu za njabolju priču pri fejsbuk grupi Klasici književnosti https://glediste.rs/morana/. Imali smo još jednu emotivnu pesmu Ane Marije Grbić https://glediste.rs/sta-da-radim/ i putopis Dragana Petrovića https://glediste.rs/putopis-dragana-petrovica-milano-i-bergamo/. Takođe ovog meseca smo bili i medijski partner filmskog festivala Slobodna Zona.

DECEMBAR

Ovaj mesec je prošao u znaku obeležavanja tri godine od pokretanja kulturnog portala Gledište (17.12.2016.) pa je sve bilo podređeno tome a centralni događaj je bila žurka u kafe baru Džezva.

Naravno nisu zaspostavljeni bili ni tekstovi te smo imali jak izveštaj sa koncerta Đorđa Miljenovića u Novom Sadu https://glediste.rs/lazni-izvestaj-sa-svirke-djordja-miljenovica-u-novom-sadu/. Bili smo u pozorištu Zvezdara teatar gde smo gledali predstavu Petra https://glediste.rs/petra-u-zvezdara-teatru/. Imali smo i dve snažne pesme, jednu od urednika ovog portala Marka Baljkasa https://glediste.rs/iz-delova/ ali i od crnogorske književnice Slavice Milošević https://glediste.rs/rijeci-koje-u-ocima-ostaju/. Dobro se čitala i proza https://glediste.rs/strukture/ a najavili smo i jedan muzički maraton benda Artan Lili https://glediste.rs/daj-pet-spotova-artani-lansirali-muzicki-maraton-i-prevazisli-sebe/. Pred kraj godine gostovali smo još jednom u emisiji kod Dragana Petrovića a naš autor Nenad Baraković je dao još jedan opširan intervju povodom tri godine portala Gledište za veb magazin Helly Cherry http://www.hellycherry.com/2019/12/nenad-barakovic-bara-glediste. U ovom mesecu smo isto tako bili medijski partneri filmskog festivala Merlinka.

Pred sam kraj godine smo pokrenuli i naš zvanični you tube kanal i na taj način smo zauzeli još jedan virtuelni kanal komunikacije.

To bi otprilike bilo to što se tiče ove godine. Trudili smo se da budemo raznovrsni, zanimljivi, da se nađemo u centru zbivanja i da doživljeno prensemo dalje i da iz dana u dan podižemo standarde u načinu na koji ćemo plasirati neki sadržaj.

U Novoj godini ne očekujte ništa manje od nas i budite tu da prvi prihvatite taj sadržaj kako se on bude pojavljivao na našim virtuelnim kanalima.

Svako dobro i sve najbolje svima u 2020. godini želi vam ekipa Gledišta 😉

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar