KONTAKTirali smo Coku

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Pozdrav Coko, dobro došla na kulturni portal Gledište, povod za ovaj razgovor je i više nego dobar, u glavni grad nam stiže novi Kontakt, ti i tvoje kolege kao organizatori ste vredno radili i spremili ste nam brojne sadržaje, šta nas to sve očekuje ovog puta?

Okupljamo region treći put u Beogradu: festivali, promoteri, menadžeri, diskografi, predstavnici medija, bendovi iz svih zemalja regiona, a i šire, sudeći prema interesovanjima i dosadašnjim najavama dolazaka, okupiće se u Beogradu na Kontaktu 2019, kako bi pokrenuli nova pitanja i ustanovili goruće teme u oblasti muzičkog biznisa, pre svega. Kontaktza cilj ima umrežavanje organizatora i promotera regionalnih muzičkih festivala, turističkih udruženja i organizacija, kulturnih centara, klubova i ostalih delatnika u kulturi i umetnosti. Brišemo granice sa svim našim kolegama! I uživamo u tome!

Sa čime si najzadovoljnija, barem u ovoj fazi kada tek treba sve da krene, koga ste uspeli da dovedete, tribine koje će se odvijati…

Poseban osmeh na licu nam stvara činjenica da je Kontakt postao manifestacija na koju se svi rado odazovu! Ponosni smo i na to što je Kontakt priča koja živi tokom čitave godine, ne samo ovih nekoliko martovskih dana. Ovo sad je njen vrhunac! A na šta smo najponosniji… ne smem sada da ti kažem… NE UMEM sada da ti kažem. Prevelika trema nas sve trese! Čekaj da ,,treća sreća” Kontakt stane na noge, da nas provoza, da ohladimo glave i da sve utiske smestimo u prave fijoke, tada će biti lakše… Može?

Deluje da se iz godine u godinu podiže lestvica za nivo iznad, kako gledaš na nastanak ovog projekta sa ove vremenske razdaljine?

Pa da. Lestvica se diže, ali se to samo nameće. Činjenica je da  svako ko je makar jednom bio učesnik Kontakta postaje i njegov kreator, direktno ili posredno… A ako ti kažem da ih je bilo više stotina (mislim na stručnu javnost i profesionalce) i dooooosta hiljada (mislim na posetioce) u prethodne dve godine, jasno je da se ta lestvica sama pomiče. I dobar je taj osećaj kad ne moramo mi na silu da pomeramo stvari. One same podizu lestvicu na višu prečku.

Šta očekujete od publike, koliki udeo ona ima u stvaranju jedne ovakve priče?

Njen udeo je ogroman! Neizreciv! S tim što mi ne očekujemo od publike – ona očekuje od nas! I tako treba da bude! I to jeste poseban izazov! Svakog marta smo na testu, jesmo li očekivanja ispunili. Do sada… moram priznati da ne smem da nas ureknem.

Gde zainteresovani mogu da saznaju o svim tim dešavanjima, imaš li možda neku preporuku iako naravno ne želiš da favorizuješ nekog ali barem nam daj male preporuke sa tvoje strane 😉

Trudimo se da se obratimo svima – kroz tradicionalne medije, brendiranjem grada, društvenim mrežama. Ali preporuka ,,od usta do usta” je  uvek najvažniji faktor. A tu, čini mi se, ne manjkamo. Ali kako je uvek bolje piti vodu sa izvora: tu su naš FB i instagram i sajt: kontakt.org.rs

Ovaj prvi deo intervjua je bio o Kontaktu, ali ne možemo baš da ne pomenemo tvoje sveukupno angažovanje za alternativnu scenu. Tu su tvoja jutra na Rock radiju gde se logično promoviše ta kultura, nije tajna da si uključena u organizaciju više festivala i odvojenih svirki. Kad si krenula sa svim tim, kako si se u tom svetu našla-pronašla?

Pa… u stvari… Jel mi veruješ da ne znam… Valjda se najbolje stvari dešavaju spontano… Nisam ja imala pojma niti plana. Nisam ni birala. Mislim da je takav život mene pronašao usput. Znaš i ja kad sam bila mala zamišljala sam da sam neka Doroti od Oza, koja je krenula u potragu za Malim Princom… U stvari… vidiš… hm… možda sam ga ja ipak pronašla. Komplikovano ti je ovo pitanje, može sledeće?

Kako ti izgleda naša subkultura, da li te vređa to što se na neki način na ono što se događa trenutno na sceni gleda sa podsmehom, odnosno da li stičeš takav utisak? Šta je potrebno da bi ova scena postala ipak malo jača i popularnija?

Ma, ne mislim da je iko gleda sa podsmehom, niti da je to subkultura. Ne mislim da treba da gubimo ni živce ni vreme na analize. Treba da se stvara! Dokle god se sama scena događa… to je to. A događa se! I to će zauvek biti tako.

Pomenuo sam subkulturu. Voleo bih za kraj razgovora, uz zahvalnost na izdvojenom vremenu, da kažeš  reč-dve o kulturi danas, budući da se nalazimo na kulturnom portalu. Šta za tebe predstavlja kultura, imaš li neke favorite i u ostalim granama (knjige,stripovi,filmovi…)?

Kulturu ne smemo gledati kao trenutnu stvar. Ona se ne dešava danas. Ona se dešava oduvek i zauvek. Moji favoriti će uvek biti oni koji imaju šta da kažu. A dobri glasovi uvek nađu svoj put da se daleko čuju, pre ili kasnije.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar