Intervju: Milan Mladenović i Margita Stefanović – Kao da su bili nekad (vremeplov)

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Milane, na početku za one neupućene, kaži nam nešto o bendu “Ekatarina Velika“.

Milan – Postojimo od 1389. godine. Snimili smo 148 albuma. Članovi benda su Žarko Laušević- flauta, Mustafa Nadarević svira testeru i sekiru, a prateći bend; Margita Stefanović- klavijature, Srđan Todorović- bubnjeve, Bojan Pečer- bas i Milan Mladenović- gitare.

Magi, šta znače oni znaci na ploči?

Magi– Pa… ne znam. Mogu da znače svašta. Ali neka to ostane moja tajna.

Čini mi se da ste sa pločom “Ljubav“ napravili kvalitetan pomak u svakom pogledu.

Milan– Da!!!

Hvala ti na ovom opširnom odgovoru. Na ranijim albumima niste imali toliko pesama koje govore o ljubavi. A ovaj ceo album je tome posvećen.

Magi– “Jesen“ je ljubavna pesma, “Oči boje meda“ takođe… Bilo bi banalno “Oči..“ nazvati “ljubav“. A normalno je da se pesma u kojoj se toliko spominje ljubav tako i nazove.

12. marta 1988. godine ste imali istorijski koncert u SNP-u u Novom Sadu. Kažem istorijski jer mi se čini da ste prva rok grupa koja je svirala u tom prostoru. Kako ste došli na ideju da svirate u pozorišnom ambijentu?

Milan– Svirali smo mi i ranije u pozorištu, ali eto prvi put u SNP-u. Meni to nije bilo čudno. Verovatno je Novosađanima bilo čudnije.

Kako gledaš na album “Ljubav“ posle godinu dana od njegovog objavljivanja, da li bi ga danas drugačije uradio?

Milan– Sad ga ne bi uopšte radili. Sad ćemo da uradimo ovaj što upravo radimo. “Ljubav“ smo uradili i sad nema potrebe da razmišljamo o tome. Inače, zadovoljan sam sa tom pločom.

Da li će i sledeći album sadržati toliko energije?

Milan– Pa ne znam, biće različitije. Sada, da li više ili manje energije…

Šta sada radite?

Magi– Spremamo se za novi album. Ali kada ćemo ući u studio, stvarno sad ne znamo.

Vaše viđenje YU rok scene?

Milan– Ne zanima me, uopšte. Ne postoji pravo da ti kažem. Imaš samo “Partibrejkerse“, “Disciplinu kičme“, “Električni orgazam“… i to je to.

Magi– Isto tako. Užasno malo ljudi, užasno malo dešavanja. Kaži mi da li novi album grupe “Film“ (“Zemlja sreće“ op. J.D.S) ima veze sa rokenrolom? Pazi, ja jako volim i cenim grupu “Film“, ali to više nema veze sa rokom.

I ako ste u samom vrhu YU rok scene, premalo vas ima u medijima.

Magi– Tako je počelo. I to je tretman koji nas prati od našeg početka i nikad nismo mogli da se “zavalimo“ sa TV rediteljima i muzičkim urednicima na radiju da bi nas puštali. Kritičari su podeljeni ali nas narod voli. Ali i ti si svedok kako prolaze ljudi koje voli narod (ha, ha, ha)

Australijanac Teodor Janny vam je producirao poslednji album. Kako si došao do Tedija i zar u Jugi ne postoji čovek koji bi to mogao da uradi?

Milan– Postoji, ali verovatno on nije producent. Ima puno takvih ljudi, ali to ne rade jer još nisu otkrili da bi to mogli da urade.

Magi, na albumu “Ljubav“ si imala jedan svoj tekst i dva zajedno sa Milanom. Koliko toga će biti na sledećem?

Magi– Zavisi, koliko toga će uspeti da se spoji zajedno. Ako ništa ne uspe, onda će sve biti Milanovo.

Kada sam te malopre pitao o YU rok sceni spomenuo si “Disciplinu kičme’. Ti si sarađivao sa Kojom, a on sada peva “..nije dobra Katarina…“. Kako gledaš na to?

Milan– Gledam “očima deteta“ (ha, ha, ha). Nikako drugačije ne možeš to da gledaš.

Prilikom stvaranja pesama na šta više obraćaš pažnju, na tekst ili na muziku?

Milan– To je jedno te isto.

Magi– To se u arhitekturi kaže, kada projektujete kuću, da li više mislite na ljude ili na sebe. I obično svi kažu mislimo na ljude. Tako i u muzici. Svi kažu, mislimo na muziku, što je notorna laž. Jer u tom trenutku misliš na sebe. Ako ti u tom trenutku dođe tekst uradiš tekst, ako ti dođe muzika,  uradiš muziku. A desi se da dođe zajedno.  To je nemoguće prepričati.

Po kom kriterijumu biraš pesme koje ćeš staviti na album?

Milan– Po principu da li ih imaš ili nemaš.

Magi– Pošto ih sada ima više, onda je ono… “ne, nemoj ovu pesmu… pa, nemoj ovu..“

Nekoliko naših bendova je pokušalo da snimi i radi van Jugoslavije. Da li ste vi došli na takvu pomisao?

Magi– Prvog čoveka koga sretneš koji ima 200 000 dolara i ne zna šta će sa njima pošalji ga kod nas.

Da li uživate u onome što radite?

Magi– Pa u suštini, da. Ali svako veče , jedno te isto. Svi naši koncerti su slični. Postajemo dosadni sami sebi, ali to je deo ovog posla.

Razgovor napravio J.D. Srba pred koncert u Beočinu 30.10.1988.god.

Fotografija : Zoran Trbović

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Gledišta, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite komentar