DUŠAN KOVAČEVIĆ: Kuća ti je tamo gde se dobro osećaš

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Direktor Zvezdara Teatra Dušan Kovačević, odmah je po završetku konferencije za medije koja je najavila premijeru predstave „Kuća“, ekskluzivno za naš portal, govorio o samoj predstavi ali i o tome gde je nama kao društvu kuća.

– Svako od nas ima osećanje sopstvenog prostora, i kada kažemo kuća mi odmah pomislimo na zgradu, na određen stambeni prostor. Međutim, kada pričamo o ovoj predstavi, ali i o mom ličnom osećanju, ono se vezuje za prostor i svet u kome se dobro osećaš. Reći ću i sledeći primer koji često ponavljam ako pričamo o pozorištu. Pozorište je kuća, a kad nije kuća ona je zgrada. Kada za pozorište kažete da je kuća to predstavlja sasvim lepo i toplo mesto da se tu živi, a kada kažete zgrada to može biti i aerodrom, poslovna zgrada, nešto što je hladno. Tako da je pojam kuće nešto što je toplo, što u meni izaziva toplinu, barem bi tako trebalo da bude. E sad, kuća može da bude od 50 kvadrata, od 100 kvadrata, ali ona može biti i cela zemlja, to je od čoveka do čoveka, tako da neko ima kuću, a većina je nažalost nema. I tu imamo borbu za tom kućom u konkretnom smislu, kao egzistencijalnim prostorom ali tu postoji i metafora – moj dom, što je nešto potpuno drugo o čemu se može dosta raspredati.

U međuvremenu, svi termini igranja pomenute predstave u ovom mesecu, a koju je režirao Voja Brajović, po scenariju Nebojše Ilića (debi u toj ulozi prim.aut.) u kojoj pored njega još igraju Branimir Brstina i Ivana Zečević, su rasprodati.

Predstava „Kuća“/foto: Nikola Vukelić

To ni malo ne čudi jer je predstava nabijena emocijama, glumačka postava je sjajno uklopljena, prelazi iz komedije u tragedijiu i obrnuto rade kao prekidač, a sve to uz jako dobru muzičku podlogu koju je pripremio Vojislav Aralica.

Ovo sjajno ostvarenje govori o nama kao ljudima koji tragaju za svojim prostorom, mestu gde ćemo se konačno osećati dobro, ali i o dragim ljudima kojih više nema ali ih nosimo zajedno sa nama u srcu.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar