KONAČNA LISTA: 20 najboljih Drakula na filmskom platnu

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Proslavljajući stogodišnjicu Nosferatua, proći ćemo listu niza zvezda koje su glumile tog pomahnitalog aristokratu iz Transilvanije.

20. Džejmi Gilis u filmu ”Dracula Sucks” (1978) i ”Dracula Exotica” (1980)

Takođe poznati kao “Požuda na prvi zalogaj” i “Ljubav na prvi gutljaj”, ovi filmovi iz zlatnog doba bioskopa za odrasle postoje u softcore i hardcore verzijama, piše filmska kritičarka „Gardijana“.

19. Ričard Roksburg u filmu ”Van Helsing” (2004)

Ušuškan u oštrim minđušama i sa masnim konjskim repom, Roksburg izgleda kao stari Bono, dok zbog preglumljivanja manje liči na opasnog udvarača a više na osobu smorenu na žurci.

Foto: Universal Pictures / The Sommers / AFP / Profimedia

18. Pol Naski u filmu ”El Gran Amor del Conde Dracula” (1973)

Snažna španska horor legenda, Naski, poznatiji je po ulogama čoveka-vuka, a ovde glumi iskrenog, melanholičnog grofa koji se predstavlja kao šef transilvanijskog lečilišta. Mogu li mu četiri nasukane lepotice u dekoltiranim kostimima Little Bo Peep pomoći da reinkarnira svoju mrtvu ćerku? Krvavih rituala i golih grudi u izobilju!

17. Džerard Batler u ”Drakuli 2000” (2000)

Takođe poznat kao Drakula 2001 ili 2002, u zavisnosti od datuma izlaska u vašoj zemlji. Lopovi visoke tehnologije nesvesno transportuju Drakulin kovčeg u Nju Orleans, gde Virgin Megastore obećava da će zadovoljiti njegove potrebe. Iako Batleru iz perioda pre nego što je stekao slavu, koji tek treba da stekne moć akcionog junaka, nedostaje samopouzdanja, priča o poreklu je genijalna.

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

16. Luk Evans u ”Dracula Untold” (2014)

Do sad neispričano? Do 2014. videli smo Vlada „Nabijača na kolac“ Cepeša kako nabija Turke na kolac i postaje vampir milion puta… Evans je više pocepani superheroj nego strašni demon – i dovoljno dobar glumac da zaslužuje bolje vampirsko vozilo.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

15. Šin Kišida u filmovima “Jezero Drakule” (1971) i ”Zlo Drakule” (1974)

„Krvožedna trilogija” Mičija Jamamota, na koju je više uticao Hamer nego domaća japanska mitologija, spaja gotiku u britanskom stilu i pejzaž Honšua sa sporim, ali čudnim rezultatiuma. Kišida igra „vampira“ kao vampira sa licem boje surutke i zlatnim očima, koji je istovremeno podmukli direktor akademije za mlade dame.

14. Džordž Hamilton u filmu ”Ljubav na prvi ujed” (1979)

„Deco noći… umuknite!“ Ovaj zastareli, ali razoružavajući roman je bolja laž u Mel-Bruksovom stilu od Bruksovog „Drakula: Mrtav i voli to”. Hamiltonovog preplanulog grofa komunisti progone iz Transilvanije i on se seli na Menhetn idući zapravo u poteru za devojkom sa naslovne strane (Suzan Sent Džejms).

Foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

13. Zhang Vei-Kiang u filmu „Drakula: Stranice iz dnevnika device” (2002)

Čudni kanadski reditelj Gaj Medin u ovom filmu kombinuje svoj kvazi-nemi filmski stil sa crno-belom tehnikom sa bleskovima boja. Najvažniji u filmu su dueti Lusi i Mine sa zavodljivim strancem sa istoka, koji krvari zlatnike kada ga ubodu.

Foto: Zeitgeist Films Colle / Everett / Profimedia

12. Džon Karadin u filmu ”Kuća Frankenštajn” (1944) i ”Kuća Drakule” (1945)

Karadinovo mršavo lice, oči koje zure i sjajni brkovi čine ga idealnim Drakulom drugog reda. Glumio je lik nekoliko puta, posebno u dva Univerzalova filma koji prikazuju susrete više čudovišta.

Foto: UNIVERSAL PICTURES / Entertainment Pictures / Profimedia

11. Džek Palans u ”Drakuli” Brama Stokera (1974)

Palans, sa pravim slovenskim jagodicama (njegovi roditelji su bili Ukrajinci), bio je očigledan izbor za naslovnu ulogu u brbljivom telefilmu Dena Kertisa. Scenario Ričarda Matesona je prvi koji povezuje Drakulu sa Vladom – Nabijačem na kolac, koji veruje da je Lusi njegova izgubljena srodna duša.

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

10. Udo Kier u filmu ”Krv za Drakulu” (1974)

Drakula, bolestan zbog nedostatka ishrane, dvadesetih godina prošlog veka putuje u Italiju u očajničkoj potrazi za krvlju „devica“ – samo da bi pronašao svoje buduće žrtve koje je deflorisao muški komunistički majstor, Džo Dalesandro.

9. Geri Oldman u ”Drakuli” Brama Stokera (1992)

Raskošna melodrama Rensisa Forda Kopole uzima tragove iz telefilma iz 1974, dok Drakula završava u viktorijanskoj Engleskoj i fiksira se na ženu za koju veruje da je njegova reinkarnirana ljubavnica. Što je najgore, Oldman je toliko zaljubljen da nije nimalo zastrašujući.

Foto: COLUMBIA PICTURES / AFP / Profimedia

8. Kles Beng u filmu ”Pravila zveri” (2020)

Oprostite ako ovo zvuči kao prevara, ali prvu i najbolju epizodu trodelne BBC-jeve mini serije računam kao samostalni film. Ovaj Drakula je govorljiv, divlji parazit, autentično maligni i nikada ni približno čovek.

7. Frenk Langela u ”Drakuli” (1979)

Langela ponavlja ulogu koju je igrao u brodvejskom oživljavanju predstave iz Film Džona Badama pojačava grofovu romantičnu stranu, što dovodi do polupsihodeličnih ljubavnih scena.

6. Lon Čejni Jr. u filmu ”Sin Drakule” (1943)

Čejni izgleda plebejski, pogrešno predstavljen kao „Grof Alukard“ u ovom doprinosu Roberta Siodmaka Univerzalovom čudovištu. Ali zamislite ga kao zaljubljenu mačku iz filma ”Noir femme fatale” i on postaje gotovo tragična figura.

Foto: UNIVERSAL PICTURES – Album / Album / Profimedia

5. Luis Džordan u filmu ”Grof Drakula” (1977)

Ovaj TV film sa svojom epskom dužinom jedna je od najvernijih adaptacija Stokerovog romana. Džordan igra Drakulu kao ostarelog, i pritom uživa u nedostatku emocija, umesto da pokušava da to sakrije. Specijalni efekti su primitivni prema današnjim standardima, ali prizor Džordana kako puzi niz zid njegovog zamka je zaista uznemirujući.

4. Klaus Kinski u filmu ”Nosferatu the Vampire” (1979)

Verner Hercog je podstakao Kinskog na svakodnevne napade besa pre snimanja, da bi glumac bio iscrpljen dok se kamere ne pokrenu. U pitanju je ne baš rimejk klasika iz 1922, ali svakako njegovo elegantno preoblikovanje.

Foto: 20th Century Fox Licensing/Merchandising / Everett / Profimedia

3. Bela Lugoši u ”Drakuli” (1931)

Lugoši je – sa svojim smokingom, prodornim pogledom i pretećim mađarskim naglaskom – taj koji ostaje arhetipski Drakula. Španska verzija, snimljena noću na istim setovima, možda je vizuelno tečniji film, ali njegova zvezda, Karlos Viljarijas, nije zamena za Lugosija u njegovoj prepoznatljivoj ulozi.

2. Maks Šrek u filmu ”Nosferatu” (1922)

Šrek igra Drakulu u svemu osim što ima drugačije ime – on je grof Orlok, verovatno zbog autorskih prava. Odvratan ćelav leš sa šiljatim zubima, on je potpuna suprotnost svim onim lepim dečacima – vampirima. Ipak, to ne sprečava samopožrtvovanu heroinu da mu se preda…

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

1. Kristofer Li u ”Drakuli” (1958) i više nastavaka

Pravi naslednik Šreka i Lugošija igrao je Drakulu više puta od bilo kog drugog glumca, uključujući i ulogu u komediji Džerija Luisa, zatim sa sedim brkovima u ”Grofu Drakuli” Džesa Franka (1970) i govoreći francuski u ”Dracula Pere et Fils” (1976). Ali upravo je u Hamerovim mračnim bajkama Li učinio da lik bude ono što jeste: visok, mračan sa očnjacima, besprekorna kombinacija seksi i strašnog.

Nova

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar