DA LI STE ČULI PLEJADE?

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nedavno se na našoj muzičkoj sceni pojavio interesantan muzički sastav „Playade“. Ovu grupu čine Julijana Vincan (vokal) i Željka Milošević (harfa) i one spajaju drevni instrument sa savremenom muzikom, radeći kreativne obrade poznatih pesama na nov, osvežavajući način.

Fotografija : Mrvica

Trenutno stvaraju i autorsku muziku, a nedavno su objavile spot za numeru „Let Me Love You“ koju u originalu izvode DJ Snake i Justin Bieber. Aranžman pesme je izmenjen i izveden na harfi uz ženski vokal. Spot je režirao Željko Kovačević dok je DJ Dark Dizkobar uradio remix koji je dao muzici stil kojim upravo i planiraju da rade svoje pesme.

“Veoma smo se brzo povezale i prepoznale da imamo sličan umetnički izraz. Za jako kratko vreme smo postigle koliko bi realno bilo u godinu dana da se uradi. Mnogo smo uzbuđene zbog našeg projekta i presrećne što osećamo pozitivnu reakciju od ljudi. Gde god smo nastupale izazivale smo veliku pažnju publike i to je ono što je najbitnije. Da postoji istinsko interesovanje za naše stvaralaštvo”, kaže Julijana Vincan, pevačica grupe.

Fotografija : Mrvica

Do imena svog sastava su došle na veoma interesantan način. Skoro mesec dana su na društvenim mrežama sprovodile konkurs za ime grupe i pristiglo im je preko 300 predloga. Pre samo dve nedelje odlučile su da naziv „Playade“, odnosno „Plejade“, najviše opisuje ono čime se kreativno bave.
Naziv Playade kroz igru reči predstavlja mnoštvo lepih stvari. Na srpskom Plejade označava ćerke bogova iz grčke mitologije koje je Zevs pretvorio u zvezde. Stoga se tako zove i sedam sjajnih zvezda na nebu, koje mogu da se vide golim okom tokom leta. U pitanju je plavičasto rasejano zvezdano jato. Grčki mit o Plejadama (Πλειάδες), povezan je i sa drugim pričama.
Ime Plejade, u obliku jednine, koristilo se i da označi grupu od sedam najvećih aleksandrijskih pesnika iz III veka nove ere, a zatim i sedam francuskih književnika iz XVI veka naše ere. Ovo ime simbolizuje i sestrinstvo, grupu/sastav ljudi koji su najbolji u nekoj određenoj oblasti (franc. pléiade).
Koren reči se povezuje i sa vodom, pokretom, a u fizici označava grupu izotopnih elemenata. „Engleska reč PLAY nam je interesantna s obzirom na to da se bavimo muzikom. ADA je dodatno zanimljiva jer smo u vreme traženja imena provodile dosta vremena upravo na Adi Bojani, okružene vodom u mnoštvu ženskog društva, kaže Željka Milošević, harfistkinja.

Fotografija : Mrvica

Još dok nisu imale ime za svoj duo, dosta su svirale zajedno. Ako ih pratite na društvenim mrežama, videćete gde imaju naredne nastupe, a kako same kažu, u narednom periodu možete očekivati mnoštvo njihovih koncerata.

http://playade.rs/

https://www.facebook.com/playade.rs

https://www.instagram.com/playade.rs/

Pročitajte i ovo :

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar