RADKO POLIČ: Neko je prepravljao autobiografiju Mire Furlan

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

U autobiografiji „Voli me više od svega na svetu“, u izdanju „Fakture“, iz Zagreba, u poglavlju „Medeja“ napisane su neistine, u rečenicama punim mržnje i laži o Lenki, Radetu i meni, ne prepoznajem Miru nego zlonamerni konstrukt, to nije napisala naša prijateljica Mira Furlan, naveo je u mejlu koji je poslao na adresu redakcije Nova.rs čuveni glumac Radko Polič.

U tom poglavlju Furlan je opisala svoj povratak u Hrvatsku 2002. godine kada je igrala „Medeju“ u pozorištu Radeta Šerbedžije Ulysses na Brionima i o svemu što je tamo doživela, kao i da je Polič bio taj koji joj je pomogao. Međutim, slavni slovenački i jugoslovenski glumac tvrdi da to što je pročitao u njenoj autobiografiji nije istina i da smatra da je nemoguće da je to Mira Furlan napisala. Zato je, navodi Nova.rs, zamolio taj portal da objavi njegov komentar.

„Žao mi je što ranije nisam pročitao i reagovao na knjigu. Toliko se neistina pojavilo u tom tekstu, neke mržnje, pokvarenosti o nama na Brionima, da je to neverovatno. To su tako čudne pričice, male i velike laži, o Radetu, Lenki, meni, a sve vreme sam bio tamo, jer sam bio kao neki guru te predstave. Učestvovao sam još od priprema na na Barbarigi, na svim probama sam bio, kao i Lenka, a čitam nešto što nema veze sa istinom. Nakon što sam pročitao, samo sam zevao i nisam mogao da shvatim da je to ona pisala. To je nemoguće“, rekao je Polič (79) koji živi u Ljubljani.

„Kad čitaš knjigu do poglavlja „Medeja“, to je jedan stil, a onda se pojavljuje neka mržnja, koja mi nije jasna. Zašto se to radi, ko to radi, kakav je smisao svega toga? Zapanjen sam, ne mogu da razumem, ne ide mi u glavu. Pa ta pričica u novinama da „Brioni nisu Hrvatska“, to je laž, ja se toga ne sećam. Izmišljeno je. Kao i to da se svađala sa Lenkom i da ju je Rade slao na psihijatriju. Pa on je bio samo na jednoj probi, doneo je neko voće, slatkiše, napravili smo pauzu i zezali se“, navodi on i dodaje da u knjizi piše da ju je on vređao. „To je katastrofa. Kome to treba?“, pita se Polič, kako piše Nova.rs.

Podseća da su „Medeju“ igrali i 2003. i 2004. godine i dodaje da su se svi divno družili.

Velike su to i opasne laži, tvrdi glumac, o Lenki Udovički i Radetu Šerbedžiji. „I o meni. Niti sam tada bio starac, niti sam imao veliku sklonost ka alkoholnim pićima, a opisan sam kao neko ko loče. Katastrofa, baš sam povređen. Nikad nisam pio alkohol dok radim“.

S Mirom Furlan se poznaje još od rada na predstavi „Glorija“ Ranka Marinkovića u režiji Georgija Para u Dubrovniku.

„Bila je to njena prva velika uloga. Od tada smo prijatelji, i ostali smo uvek na vezi i kad je rat počeo. Pre pet godina, 2017, u Rijeci je trebalo da igramo zajedno „Ko se boji Virdžinije Vulf“, ali sam ja odustao zbog zdravstvenih problema. I Rade je tada bio tamo, družili su se. Zato, ne-ve-ru-jem da je ona pisala ovu knjigu“, naglašava glumac.

Mnogo toga, navodi, mu nije jasno u vezi sa ovom knjigom, i nada se da će se to razmrsiti.

„Mire više, nažalost, nema i to je pretužno. Sada sam na vezi sa ljudima iz Zagreba da to neko pregleda i proveri prevod, makar taj deo o „Medeji“. Imam vrlo jak osećaj da je to dopisano ili nanovo napisano“, zaključio je Polič.

N1

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar