Putopis Dragana Petrovića – (Milano i Bergamo)

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Početkom marta proveo sam tri dana u Milanu i jedan u Bergamu. Bila je to turistička tura gde smo Vizerovim avionom preko Niša leteli za Bergamo. Ta trasa je stalna i možete lako naći termin za slično putovanje, povratna karta se kreće 30 do 50 evra, zavisi od termina. Naći povoljan hotel u Milanu i Bergamu je moguće preko interneta, samo što je za to neophodna neka od VISA kartica, računajući i one dinarske.

Milano je približno veliki kao Rim ili Napulj, koje sam prethodno obišao, ali svaki od ova tri grada ima sasvim drukčiji izgled i specifičnost. Rim je jedan od najlepših i najatraktivnijih evropskih gradova, sa nebrojenim istorijskim spomenicima i znamenitostima, prelepo urbano sređen i superioran na svaki način. Nasuprot tome Napulj, iako slične veličine kao Rim, ima svojih znamenitosti, ali daleko skromniji i provincijalniji u svakom pogledu, gde se čak i siromaštvo i dekadencija italijanskog tradicionalnog juga, može prepoznati u nizu njegovih četvrti. Sa druge strane Milano je po svom izgledu više srednjoevropski ili čak zapadnoevropski grad. To je poslovni grad, grad industrije, sa daleko manje znamenitosti nego Rim, i one su uglavnom skoncentrisane u centralnom delu. Milano je i grad mode i grad fudbala.

Najveće znamenitosti grada su milanska katedrala i Milanska skala (opera), zamak Sforca..

Milanska katedrala ima prepoznatljiv izgled i smatra se ikonom čitavog Milana. Spada među pet najvećih na svetu, ali najstarija među njima. Građena je od kraja XIV do sredine XIX veka. Blještavost bele fasade katedrale, njen oblik, visina i ukrasi su impresivni. Možete se popeti i na njen zvonik, odakle se pruža prekrasan pogled na grad.

Preko puta nje nalazi se Milanska opera – skala. Obišli smo Muzej Skale, a potom smo ušli i u samu veliku salu, koja deluje impresivno. Ima veliki broj loža, galerija, ukupno 3000 mesta za sedenje zajedno sa parterom. Sagrađena je u XVIII veku. Poslednji dan našeg boravka u Milanu je bio ponedeljak, a taj dan većina muzeja je zatvorena, pa smo obišli muzej Skale i samu salu. Impreisvni su i hodnici Skale, visokih svodova, sa raskošnim tepisima. Blještavim sjajem lustera i ogledalima i umetničkim slikama po zidovima.

Zamak Sforca se nalazi nakon pešačke zone Via Dante. Napravljen je u XIV veku, ima tvrđavu sa čak dvanaest bastiona i divno uređenim parkom. Crkva Svete Marije dela Grasije nalazi se na listi UNESКO-ve baštine, a poznata je i po tome što poseduje mural Tajne večere Leonarda Da Vinčija. Nismo obišli ovu crkvu zbog gužvi koje tu vladaju i potrebe da se unapred najavite za njen obilazak.

Nakon Milana posetio sam Bergamo, koji je prelep grad severoistočno od Milana nekih 40 kilometara. Možete ovu relaciju preći vozom ili autobusom čije linije su česte. Bergamo se za razlku od Milana nalazi nadomak samih Alpa, čiji se uticaj na svaki način ovde oseti, jer vrlo blizu grada, na severu počinju njegovi obronci. Bergamo ima oko 120 000 stanovnika, i izdvaja se Gornji i Donji grad. Gornji grad, je odlično očuvano staro jezgro, sa mnoštvom istorijskih znamenitosti, poput citadele iz XIV veka, Stari trg, Palata dela Ragione, Bazilika Santa Marija iz XII veka, Botanička bašta Lorenco Rota i dr.

Donji grad je moderno središte Bergama, gde od posebnih znamenitosti izdvajam Galerije Moderna i Akademiju Кarara. Interesantno je primetiti, da svuda po Italiji danas imate značajan deo populacije vanevropske različitog porekla, delom začete u kolonijalnom periodu, pa sve do modernih migracija. Čak i u Bergamu na samom severu taj trend je prisutan, dakle pored brojnih turista iz čitavog sveta, jedan deo populacije vanevropskog porekla nastanjuje trajno ili privremeno italijanske gradove, što je prisutno i u ostalim zemljama Zapadne i srednje Evrope. Aerodrom u Bergamu je udaljen oko 40 km istočno od Milana, a sam milanski aerodrom je lociran takođe oko 40 km, ali zapadno od grada.

Autor : Dragan Petrović

Pročitajte i ovo :

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar