SKINS: Kultna serija koja pomera granice

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Pre 15 godina, tačnije 25 januara 2007 godine, mnogi tinjedžeri širom Engleske su otkrili novu opsesiju u vidu televizijske serije Skins sa kojom su se mnogi poistovećivali, plakali, smejali se. Naime, ova serija pomera granice samim prikazivanjem realne slike života srednjoškolaca, tako je postavljen temelj za sve serije koje su nastale kasnije.

U momentu kada nije postojala opcija vraćanja televizijskog programa 3 ili 7 dana unazad, mnogi su se nalazili ispred televizora u određeno vreme kako ne bi propustili novu epizodu Skinsa.

Neke od kontroverznih tema koja su se prikazivale bile su: disfunkcionalne porodice, depresija, smrt, bullying, zloupotreba droge ili alkohola…

Ono što je serija učinilo toliko poznatom nisu samo poznati glumci čiji su počeci bili baš u ovoj seriji već format epizoda. Svaka epizoda nosi naziv po jednom od likova i cela epizoda bi se fokusirala na tog određenog lika, naravno ne bi se sto posto odstupalo, ostali likovi bi bili deo epizode ali glavni fokus bi uvek bio na jednog određenog lika ili ponekad čak i dva lika, tako prikazujući malo bliže probleme kroz koje prolaze.

Radnja serije je smeštena u Bristolu i glumačka ekipa se menjala nakon dve sezone, tako je na kraju serija imala sve ukupno tri generacije po dve sezone gde se prikazuju poslednje dve godine srednje škole.

Bilo je planova za spin off ali je na kraju snimljena poslednja, sedma sezona, prikazivajući budućnost nekoliko likova, opet prateći istu formu.

Iako se retko pominje, sam pojam Skins sugeriše zloupotrebu droge, jer označava izraz za papir kojim se obmotava džoint.

Svaku generaciju obeležava neki tragičan dogadjaj, za prvu generaciju to je bila Krisova smrt (Džo Dempzi), u drugoj generaciji Fredi (Luk Paskvalino) je ubijen, u trećoj Grejs (Džesika Sula) umire nakon operacije. I u sedmoj sezoni, u drugoj epizodi jedan od likova sa kojim smo se upoznali u trećoj sezoni, Naomi (Lili Lovles) umire od raka.

Ono što prati sve generacije jeste način na koji se kreatori serije ophode sa ljubavnim trouglovima: u prve dve sezone Toni (Nikolas Hault) je u vezi sa Mišel (Ejpril Pirson) koju ne poštuje ni malo dok je njegov najbolji prijatelj Sid (Majkl Bejli) zaljubljen u nju. Tokom prve dve sezone taj ljubavni trougao nastavlja svojim tokom, jedno vreme Mišel je sa Sidom, dok na kraju ipak shvata da još uvek voli Toni koji se skroz menja nakon što preživi nesreću kada ga auto udari.

U trećoj sezoni ima slična situacija: Efi (Kaja Skodelario),Tonijeva sestra privlači pažnju dva dugogodišnja prijatelja, Fredija i Kuka (Džek O Konel). Iako je prvo sa Kukom, kasnije ulazi u vezu sa Tonijem, veza koja uništava prijateljstvo i koja nikada nije zvanična do početka četvrte sezone, ali na kraju Fredija ubija Efin obsesivni psiholog.

U petoj i šestoj sezoni glavni akteri ljubavnog trougla jesu dva brata, Nik (Šon Til) i Meti (Sebastijan de Suza) i Frenki (Dakota Blu Ričards), nova učenica. Prvo ulazi u vezu sa Metijem, ali tokom šeste sezone on se nalazi van zemlje i tokom raskida sve se više zbližava sa Nikom. Nakon Metijevog dolaska, na kraju ipak shvata da ih voli obojicu i tu sa njima prekida svaki kontakt.

Ono što seriju čini posebnom jeste način na koji ima veliki uticaj na ostale serije, poput Elite gde se vidi slična konstrukcija likova ili čak gde u trećoj sezoni svaka epizoda nosi naziv po jednom od likova.

15 godina kasnije ipak deluje da je serija čak mnogo više živa nego što je to bilo 2007 godine.

‘’Problem sa serijom Dawson’s Creek jeste da likovi pričom rešavaju svoje probleme, ali mi smo hteli da ih se dotaknemo televizijski.’’ Brajan Elsli, kreator serije.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar