Obnovljen Muzej naivne i marginalne umetnosti

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Posle tri godine od otpočinjanja potpune rekonstrukcije Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, ova kuća (čija je zgrada zaštićeno kulturno dobro) juče je ponovo svečano otvorena. Dogradnjom aneksa prošireni su izložbeni kapaciteti muzeja, ali i depoa, pa će publika moći da se u renoviranom izložbenom prostoru upozna i sa delima koja do sada nisu mogla da budu izlagana.

Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, istakla je da je reč o po mnogo čemu jedinstvenoj i specifičnoj ustanovi kulture, ne samo zato što je to muzej posvećen naivnoj umetnosti, koja je svoju afirmaciju doživela tek u 20. veku, već i zato što se njegov najveći i centralni izlagački prostor nalazi u Jagodini, izvan, uslovno rečeno, velikih kulturnih centara.

– Ministarstvo je u rekonstrukciju i dogradnju muzeja opredelilo blizu 340 miliona dinara pa su konačno stvoreni adekvatni uslovi za čuvanje i izlaganje vredne zbirke koja ima više od tri hiljade dela. To će, uz nedavno otvoreni Salon Oto Bihalji Merina u Beogradu, koji je u sastavu ovog muzeja, dodatno pojačati kapacitete i dostupnost ovog vida stvaralaštva – rekla je Maja Gojković.

Ivana Bašičević Antić, direktorka ovog muzeja, istakla ja da nova stalna postavka govori o osnovnoj viziji muzeja, a to je oslonac na istorijski period, šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka, kada se beleže najveći dometi naše samouke, odnosno „naivne” umetnosti, i to na svetskoj sceni.

– Autori poput Bogosava Živkovića, Ilije Bosilja, Save Sekulića i Emerika Feješa dobili su svetsko priznanje i status vrhunskih umetnika, a prvi put je umetnička produkcija naše zemlje bila pionir u jednom domenu. U drugom delu postavke nalaze se savremeni autori, čija umetnost nastaje u identičnim uslovima u kojima nastaje sva savremena produkcija danas – dodala je ona.

Politika

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar