Poezija brža od voza Beograd – Novi Sad

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Svetski dan poezije, 21. mart, osmišljen je ove godine pod sloganom “Brže od voza”, kao pesnički dijalog na relaciji Beograd – Novi Sad, koja je proteklog vikenda zaista i povezana brzim vozom. U organizaciji Kulturnog centra Beograda (KCB) i knjižare Bulevar Books u Novom Sadu, program je fokusiran na umetnike koji se bave vizuelnim, a pišu poeziju.

Par dana nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban zvanično isprobali brzi voz “Soko” na relaciji Beograd-Novi Sad, Svetski dan poezije biće održan pod sloganom “Brže od voza” u Bulevar Booksu i na Fejsbuk i Jutjub kanalima KCB-a i te novosadske knjižare, prenosi Seecult.

Slogan ovogodišnje manifestacije KCB-a “Svetski dan(i) poezije” je i naziv zbirke tekstova koji su vrsta odgovora na stvarnost, kao i na jednu od tema realnosti – Brže od voza!

Shodno toj stvarnosti, koja nije jasna, determinisana niti izvesna, tekstovi objavljeni u zbirci “Brže od voza”, koja će biti dostupna i onlajn, nisu strogo pesnički, već su i prozni, kolažni, a tu su parole kao i vizuelni radovi. “Ne znamo da li smo povećali brzinu i gde ćemo i kako stići, ali smo sigurni da su upravo reči one koje dolaze na cilj, a poezija ona koja najbrže odveze čoveka do čoveka”, poručili su organizatori.

Urednica ovogodišnjeg izdanja i zbirke pesama je pesnikinja Vitomirka Trebovac, a “dobri duh” celokupne koncepcije je Škart.

Zastupljene autorke i autori su: Una Petrović, Milica Denković, Milica Rakić, Milorad Mladenović, Luna Šalamon, Jovan Jakšić, Marina Milanović, Dragoljub Raša Todosijević, Žarko Aleksić, Milica Vučković, Miloš Tomić, Maša Vujošević, Natalija Vladisavljević, Teodora Jevtić i Suzana Rudić, koji će u Bulevar Booksu od 18 sati u tri runde čitati pesme, priče i parole.

U Bulevar Booksu biće otvorena i izložba radova grupe Škart “Nove kuvarice” (vez na platnu) iz Kolekcije Oktobarskog salona.

Istoričarka umetnosti Marija Radoš iz Remonta – nezavisne umetničke asocijacije, razgovaraće sa autorkama veza Brigitom Međo i Lenkom Zelenović, kao i sa autorom crteža Vladanom Nikolićem o radovima grupe Škart i njihovoj vezi sa poezijom.

Podstaknut pozivom da bude autor koncepta 59. Oktobarskog salona, KCB tokom 2022. godine posvećuje i otvara većinu svojih programa za umetnice i umetnike koji se bave vizuelnim, pa je i to jedan od razloga zašto Svetski dan poezije ove godine izgleda drugačije. “Možemo slobodno reći da nam je taj pomereni pesnički pogled, pružio mnoštvo interesantnih tekstova i pokazao nam da poezija nije i ne treba da bude samo stvar pesnika, da je poezija svačija, a najviše onih koji je ne svojataju i skromno, na bočna vrata, ulaze u te prostore”, naveo je KCB.

Svetski dan poezije proglasio je UNESKO 1999. godine, a KCB je dve godine kasnije, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, te oslanjajući se na sopstvenu i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je brzo prerasla u međunarodni pesnički festival, koji organizuje svake godine 21. marta. Do sada su na njemu u KCB-u, ali i u brojnim partnerskim institucijama, gostovali autori i autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, te Radmile Lazić, Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Milene Marković, Danice Vukićević, Petra Matovića, Dragane Mladenović, Duška Novakovića, Nenada Miloševića i mnogih drugih.

Program se realizuje uz podršku Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Bulevar Booksa i autorki i autora.

N1

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar