Girl (2018)

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Naziv filma : Girl

Zemlja porekla : Belgija, Holandija

Režija : Lukas Dhont

Glavne uloge : Victor PolsterArieh Worthalter

Žanr : Drama

Trajanje : 109 minuta

Jezik : francuski, flamanski, engleski

Filmovi sa LGBT tematikom među koje spada i ovaj, sve su češće u fokusu i deo su mnogih filmskih repertoara i festivala. Spomenimo festival “Merlinka” koji se već dugo održava kod nas. Meni kao prevodiocu je dosta olakšan posao kada radim titlove za takve filmove jer po pravilu u njima nema mnogo konverzacije i akcenat je na upečatljivim kadrovima.

Ovaj film je svoju premijeru doživeo na filmskom festivalu u Kanu ( nagrada – Zlatna kamera) prošle godine. Ja sam ga pogledao na nedavno završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu i bio sam pozitivno iznenađen već na samom startu, jer me je ovo ostvarenje privuklo i zainteresovalo da nastavim sa gledanjem, što nije bio slučaj kod nekih drugih slične sadržine.

Film prati mladu devojku Laru, odlučnu 15-godišnjakinju koja predano radi i fascinantno je posvećena u nameri da postane profesionalna balerina. Uz podršku svoga oca, u novoj školi, ona čini sve kako bi u tome i uspela. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

Sam film Girl je skoro pa dokumentarnog karaktera, ali dramski nam donosi vrlo promišljene detalje. Scenarista i pisac – Lukas Dhont,(koji je inače inspiraciju za ovaj film dobio tako što je 2009. godine u novinama pročitao ovu priču) uspeo je da iskreira zaista jedinstven portret jednog života pod ogromnim unutrašnjim naponom.

Lukas Dhont

Nije mi poznato da li je Victor Polster transrodna osoba i da li se ovaj film naslanja na njegovu biografiju, ali u oba slučaja, mi smo svedoci stvarnih telesnih napora glumca, ozbiljne i studiozne transformacije i iskreno prikazanih osećanja.

Kraj ovog filma je pomalo čudnjikav, i prilično neočekivan, ja vam ovom prilikom neću otkriti šta se desilo, a vama ako se pruži prilika, da ga odgledate to svakako učinite  😉

Autor : Ivan Žikić

Fotografije : IMDB

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar