Igre prestola, gladi, tenisa i seče šuma

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Ima ona stara igrica na Segi „Comix Zone.“ Strip crtač nacrta strip pa ga glavni negativac uvuče u crteže pa ova nesreća mora sve karakondžule koje je nacrtao da pobedi kako bi se vratio iz stripa. Sam je birao šta crta. Mi smo svašta sami sebi iscrtali i spakovali, pa se sada čudimo otkud sve te karakondžule, nemani i psihopate oko nas. A gumica za brisanje ne šljaka. A da precrtaš olovkom ne vredi.

Prvo evolucija pa onda revolucija – kaže Lenon. Revolucija ne ide na prazan stomak. Prvo skineš svoje lance, pa onda možeš drugome da skineš iste. A većina nas je vezana. Mazohistički. Sami sebe smo okovali, progutali ključeve od lokota i sada su nam krivi drugi. Mi nismo nikada krivi, naravno.

Uvek su drugi krivci. Devojka, šef, Bog, sudbina ili sticaj okolnosti. Nije dovoljan samo bes, njega imamo na izvoz. Nije dovoljno samo ono: „Izađite napolje.“ 
Mi smo patetična, pomalo depresivna tinejdžerka koja voli Smitse, a vladari su napucani likovi iz Strit Fajtera, na primer. Znači da suze i tužne pesme ne pomažu – samo će nam se smejati. Mogli bi i batine da dobijemo. Slobodu pokušaš da osvojiš prvo iznutra, a onda ako uspeš, a upitnik je veliki – pokušaš da je nokautiraš u svom dvorištu.

„Sve ja to znam ali….“ , “Ko zna zašto je to dobro“, “Svi su oni isti“ su rečenice koje će nam doći glave. Već jesu.

Kažu da se zbog nestašice krvi u jednoj bolnici primaju samo hitni slučajevi. Nama koji smo ostali je popijena krv, a drugi su otišli odavde. Revolucionarno odeš i daš krv.

A pa da, bojiš se da vadiš krv. Manta ti se u glavi i to. Strah ili izgovor? Bojimo se promaje, hladnog betona i krvi. Ili se bojimo slobode jer nam je nepoznata. 
Prepustiš se strahu i pustiš ga da te voza. Kada skonta da ga se ne bojiš – gubi na snazi. Prevaziđeš.

Grčevito držanje za sendvič otupljuje moralnu oštricu. A kad je grč – ne valja. Gipkost pobeđuje. Slabost pobeđuje. To su odlike mladosti. Grč i čvrstina su odlika smrti i starosti – rekao je jedan režiser.

Postaneš svoj superheroj jer Betmena nema, a Džon Snou je otišao na stražu i ne znamo kada se vraća. Neće te drugi spasiti. Neće te spasiti ni taj koga ćeš zaokružiti – neće, jebiga. Spasiš samog sebe. Pokušaš.

Spasi svoje dete. Nemoj dopustiti da ti ćerka sa 14 izgleda kao starleta (kurva) a sin kao glavni junak iz „Vidimo se u čitulji.“ Pusti mu neki kul mjuz, neki dobar film. Daj mu da pročita knjigu. Teraj ga u pozorište. Nema veze ako si ti ispao magarac, ne mora i on zbog tvoje sujete.
Dopusti mu da postane mudriji od tebe i eto je privatna revolucija. Ne mora da prati tvoje stope. Možda će on stvoriti bolji svet kad već ti nisi mogao.

Ako mu provučeš stvarnost kroz filtere mobilnog telefona – nisi ništa napravio. Džabe ti ulica i to što misliš da si poseban. Nisi poseban. Pročitaj Selindžera. Nisi jedina osoba koja je drugačija. Svi smo drugačiji.

Kultura? Jes. Otupiti kulturnu oštricu pa ćeš lakše vladati nad gomilom. Daj nam rijaliti, daj nam splavove, daj nam mržnju, daj nam hleba, igara i to. Da zaboravimo gde smo, šta smo i kuda smo krenuli. Između hleba i igara preseci jedan sedativ, ili flašu rakije pa razbij ženu – to je tradicija. Žena je kriva, ko će drugi biti?

O da, mi bi bolje režirali poslednju epizodu Igre Prestola. Razbili bi i Nadala u finalima, samo da smo bili u prilici. Nije nam se dalo. Nekome je život majka, a nekome tetka iz Kanade.

Seku nam šume i isušuju reke dok gledamo omiljene serije – ne vidimo. A vidiš, kiseonik ne može da se vrati SMS porukama kao što ćeš vratiti Mikija iz Kupinova u kuću Farme, Parova i ostalih devijacija. Kad smo već kod poruka, pošalji sms na 5757 i napiši nešto lepo. E, to je revolucija, na primer.

Ali izađi prvo iz onog stripa sa početka i prestani da gledaš Evroviziju. Nema više tamo dobre muzike.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Gledišta, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite komentar