DOK TOPOVI PUCAJU, MUZE ĆUTE: Rambo Amadeus blokirao sopstvenu pesmu na Ju Tjubu

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Rambo Amadeus, istaknuti autor, muzičar, izvođač i ekološki aktivista, putem zvanične Facebook stranice jutros je informisao javnost da je onemogućio javno gledanje svoje pesme i spota “Motel Černobil” na YouTube kanalu pošto je, kako je napisao, pročitao loše vesti.

Naravno, reč je o napadu Rusije na Ukrajinu, a Rambo Amadeus je u tekstu naveo da ga je na ovaj potez, između ostalog, motivisala činjenica da je broj pregleda na YouTubeu u poslednja tri dana počeo da raste.

Rambo Amadeus poruku publici počinje rečima – “Inter arma silent musae” iliti u slobodnom prevodu – “Dok topovi pucaju, muze ćute”.

“Jedino što mi je jutros palo na pamet da mogu da uradim sa svoje strane, nakon što sam pročitao loše vijesti, je da onemogućim javno gledanje svoje pjesme i spota ‘Motel Černobil’ na Jutjubu. Pjesma je nakon dvadeset godina, osim crnog humora kojim je odisala, dobila neizdrživu dozu morbidnosti. Broj gledanja je krenuo da raste u posljednja tri dana, što stvar čini još morbidnijom. Zato valjda i proizvodi pop kulture imaju kratak vijek trajanja. Obesmisli ih novi kontekst”, istakao je Rambo Amadeus.

Umetnik se prisjetio i situacije iz filma “Žrtva” Andreja Tarkovskog.

“U njemu rođendanski slavljenik (70), nakon što se probudio iz popodnevne dremke uznemiren vrlo ružnim snom, pali rođenu kuću uvjeren da će njegova žrtva spriječiti nuklearni rat. U stvarnosti, ja sam jutros svoju pjesmu prebacio sa ‘public’ na ‘private’. Neizdrživo bi mi bilo da gledam kako u ovom kontekstu broj gledanja rapidno raste”, zaključio je Rambo Amadeus.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar