BETOVENOVE SONATE: Aleksandar Madžar 27. februara na Kolarcu

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Peti koncert pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa “Betovenove sonate” biće održan 27. februara u 20:00 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Madžar će na koncertu u nedelju svirati opuse 22, 26 i 106.

Predstojeći koncert je nastavak ciklusa Betovenove sonate koje je čuveni pijanista počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao četiri od ukupno osam koncerata.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven).

Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima.

Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksanadr Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na Konzervatorijumu “Čajkovski” u Moskvi, a zatim i u Strazburu.

Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

Photo: Promo
Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar