PROVELI SMO OKTOBAR U GERILI: Odlični koncerti, puno smeha i fenomenalne DJ žurke

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Umesto predgovora

Redakcija kulturnog portala Gledište stacionirala se u Gerila Baru u Novom Sadu kako bi ljudima koji nisu bili tamo u oktobru preneli sve ono što se dešavalo, koliko to može preko tekstova. Ono što su organizatori dešavanja najavili, zaista se i realizovalo; pregrš koncerata, puno smeha i odlične DJ žurke. U početku beše svetlost, i beše Gerila Bar‐ jedan od prvih lokala u Novom Sadu koji je 2007. u Novom Sadu otvorio vrata urbanoj kulturi i dešavanjima tog tipa pa je zahvaljujući upravo tom baru dat vetar u leđa i drugima koji su krenuli da organizuju slična dešavanja. Ono što se desilo u oktobru, jeste da je Gerila potvrdila status kultnog mesta kada su u pitanju dešavanja u Novom Sadu, zadržavajući svoje stare goste ali ono što se dalo primetiti jeste da su u Gerilu počeli dolaziti i mlađi ljudi, zahvaljujući upravo mladim ljudima koji su sa svojim žurkama približili kvalitet i dobru muziku njihovim generacijama.

Za početak ‐ koncertni spektakl

Prvog oktobra koncertna sezona je i zvanično otvorena sa jednim od najpriznatijih muzičara današnjice, sa Rambom Amadeusom koji je publici podario dva sata fenomenalne svirke i podsetio ih na vremena kada je i sam započinjao karijeru po klubovima, te je svojim vernim poštovaocima priredio konceptualnu Javnu probu, i skrenuo pažnju na to da uprkos velikim binama i festivalima, najbolje svirke su upravo one klupske; u kojima muzičari mogu da ostvare intimniju atmosferu sa publikom, da komuniciraju sa njom i da u paklenoj klupskoj atmosferi održi koncert za pamćenje, gde je razmena energije na relaciji bend‐publika došla do izražaja kako zapravo i može samo na ovakvim svirkama.

Rasprodat koncert, konstantno pevanje publike sa Rambom Amadeusom i gotovo 20 minuta dozivanja na bis uz pesmu Čobane, vrati se najbolji je pokazatelj onoga što se te večeri dogodilo. Reči muzičarske kritike, takođe nisu izostale, te je ovaj koncert upoređen sa albumom od Rolingstonsa, koji je izašao ove godine kada su 1978. kada su uveliko bili stadionski bend napravili u Kanadi intiman koncert za 800 ljudi. I kada su najveći, bendovi se vrate u klub i poklone njihovim istinskim fanovima koncert kakav zaslužuju sa pristupačnim kartama za sve.

Meni se skače

,,Ovaj koncert bio je vredan čekanja i strpljenja jer John, Zvrk, Kikos i Mile učinili su sve prisutne beskonačno srećnima, toliko da jedan dug period nakon završetka svirke, publika I dalje nije htela da ide kući. Valjda su hteli samo da budu u istom prostoru sa njima. Među publikom bilo je onih koji su došli iz Kragujevca, Apatina, pa čak i onih koji su prevalili ooooogroman put i došli čak iz Belgije i Dablina. Svaka čast!” (Izvor: Remix press, Andrea Magazin)

I zaista je tako bilo. M.O.R.T kada dođe u Novi Sad, Gerila je što bi se fudbalskim žargonom reklo, njihov domaći teren. Što se ubrzo na početku koncerta i ispostavilo. Od samog početka, pa do kraja publika je sa njima pevala sve pesme. Dva puta su izlazili na bis, a pozivanje na treći je, kažu oni koji su u Gerili odgledali mnogo koncerata, nešto najglasnije što se do tada moglo čuti. Ekipa iz Sinja je novosadskoj publici ponudila fenomenalna koncert za pamćenje, a publike je bilo uprkos tome što je Hladno Pivo baš taj dan održao svoj oproštajni koncert, što će reći da je M.O.R.T postao prihvaćen bend u Novom Sadu i da ima svoju tvrdu bazu publike koja ih ne propušte. Oduševljenja kritike, ali i publike nisu izostale zato što su upravo nastupili u Gerila baru, a ne nekom drugom jer, kao što sam napomenuo, kada dođu u Gerilu, momci iz Sinja su na domaćem terenu.

Fotografija: Remix Press

Flešbek u detinjstvo sa Hubba Bubba žvakama

,,Žurka na kojoj se žvaće sočna Hubba Bubba žvaka i sluša muzika iz detinjstva”, je najkraći opis ove žurke koja se od ove godine dešava u Gerila Baru. Pun klub, a za DJ pultom mlad čovek koji je uspeo da, žargonski rečeno vozi čitavu noć publiku koja je došla da ga čuje. Bez sekunde usporavanja. Ono što je važno da se zapazi je to, što na ovoj žurci dolaze mladi ljudi i imaju priliku da čuju muziku koja im baš nije na dohvat ruke, a na taj način DJ Markos Gkaitatzis uspeva da približi svojo, ali i mlađoj generaciji kvalitetne stvari , koje im uslovno rečeno i nisu baš dostupne.

Jer priznaćete, scena kada omladina između 18 i 25 godina na sav glas peva Boemsku Rapsodiju nije nešto što se svakodnevno viđa. U Gerila Baru, na Hubba Bubba žurki ⎯ to je moguće. Tako da, uz to što se ove žurke prepričavaju i definitivno postaju jedne od najposećenijih u Novom Sadu, one su svrsishodne s obzirom da održavaju upaljenu baklju kada je u pitanju retro muzika, a preko ovih žurki one postaju prihvaćene i kod nadolazećeg naraštaja. Zabava edukativnog karaktera; ocena 10 i sve pohvale.

Dizajn: Lana Katić, Instagram: @lanak_design

DJ Sale Mladenović & CO

DJ Sale Mladenović već je godinama dobro poznat publici koja izlazi na mesta gde se sluša dobra i kvalitetna muzika. U oktobru je u Gerili izvodio konceptualne žurke poput; Regionalke, Karirane košulje‐ koje su posvećene devedesetim godinama, grandžu, rokenrolu ali i alternativi. Takođe, jedna od zapaženijih žurki je bila žurka posvećena osamdesetim godinama gde je publika u usijanju pevala kao da je na koncertu najveće hitove sa konca dvadesetog veka. Takođe, i novinarka sajtova Moć muzike i Remix press, Marija Ćurčija je priredila DJ žurku pod nazivom Posvuduša; Žurka koju možeš da povedeš svuda sa sobom, a ona se svim prisutnim ljudima dopadne.

Takođe, Saletu Mladenoviću se na DJ večeri Rock Brothers pridružio i Nenad Baraković; novinar, kolumnista i muzičar. Osim dobro poznatih hitova, publika je zahvaljujući pinoiru novosadske DJ scene Crnom Duletu imala priliku da preko njegovih ploča i gramofona uplovi u nešto alternativnije vode.

Prilka i za one koji tek treba da stupe na scenu

Osim afirmisanih bendova, ono zbog čega je važno izdvojiti Gerila bar je upravo to što su priliku dali i onim bendovima koji tek stiču svoju publiku i afirmaciju da nastupe u kultnom novosadskom prostoru i tako se predstave novosadskoj publici. VIS izomeri, pobednicima i finalistima zaječarske gitarijade Ukratko Štef i Direkt Drive.

Smeh, smeh i smeh

Sve stend ap večeri u Gerila Baru su bile rasprodate što dovoljno govori o kvalitetu i utrošenom radu Nebojše Grujića i Komedija NS ekipe. Doveli su neke od najvećih zvezda stend ap komedije koja je poslednjih godina u Srbiji u ekspanziji; Srđan Olman, Srđan Jovanović jedan od voditelja Mentalnog Razgibavanja, a kada im je ponestalo Srđana, na red je došao Goran Vinčić koji je takođe napravio sjajnu atmosferu uz sold out kada su u pitanju ulaznice. Prema rečima Nebojše Grujića, saradnja sa Gerila barom se nastavlja i očekuje nas narednih meseci još mnogo kvalitetne komedije i smeha. Tačno onako kako su gosti i publika zaslužili.

Za kraj oktobra

Kako je počeo, tako će i da se završi. Sa koncertima svima poznatih bendova Vatra i Vojvođanski Blues Band, ali i sa Hallowen žurkom koju radi upravo pomentua mlada ekipa koja je organizator Hubba Bubba žurke. Još jedan od razloga da kraj oktobra provedete u Gerili. A mi nestrpljivo čekamo program za novembar.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar