Kurt Vonegat: Nervozno pero Amerike velikog
srca

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Na Beldoks festivalu ove godine sam imala priliku da pogledam dokumentarni film o savremenom američkom piscu Kurtu Vonegatu – “Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu”(“Kurt Vonegat: Unstuck In Time”) Roberta B.Vejda i Don Vonegata iz 2021. Interesantna biografija jednog od najplodonosnijih pisaca američke savremene novele, satire i romana, što sci-fi što drugih vrsta.

I pored tragične sudbine u kojem mu je majka stradala od predoziranja tabletama i alkoholom, sestra umrla od raka a on učestvovao u II svetkom ratu. On, I pored svega navedenog, uspeva da zadrži svoje britko pero i pod uglom od trideset stepeni piše na pisaćoj mašini koja je postala njegov prepoznatljiv znak koja je sačekala eru digitalizacije američkog savremenog čoveka i totalne ekspanzije materijalnih dobara. Usvaja pored svojih troje i četvoro dece svoje setre koja ostaju siročad posle smrti oca i majke. Sa suprugom Džejn sa kojom je bio više decenija u braku, gradi složnu zajednicu, tokom rata u Vijetnamu postaje jedan od najomiljenijih američkih pisaca sa snažnim uplivom u svet filma i adaptacije. Poznata dela su mu “ Sirene Titana”, “Mačkina kolevka”, “Bog Vas blagoslovio, Mr Rouzvotr” ,

“Slouterhaus-Pet”, “Doručak šampiona”. Njegovo delo i rad su sačinjeni od velikih uspona i padova velikog pisca ali opet malog i srčanog gotovo koleričnog čoveka američke svakodnevnice. Iako je njegovo delo imalo upliv u mističan svet i gotovo duhovan, on zbog prodaje na omotu postaje seksualizovan, za sve je kriv dolazak televizije.

U dokumentarcu je opsan njegov susret i 25-išnje prijateljstvo sa njegovim arhivarem kojem je redovno slao video kasete sa njegovih susreta, pesničkih i književnih večeri i sl.

Sve preporuke, odlične ocene i veliko i senzacionalno otkriće za nekog ko nije o tome imao pojma da uopšte nešto čudesno i divno u SAD uopšte postoji.

Autor: Marta Mikić

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar