KROKODIL 11. PUT

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

U Beogradu će se u periodu između 7 – 9 juna održavati Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju (KROKODIL).

Organizatori su i ovog puta pripremili bogat program koji će se odvijati na više lokacija.

Večernji program

7. jun od 20 časova, Kombank dvorana, Dečanska 14, Beograd

8. jun od 20 časova, Dom omladine, Makedonska 22 (ulaz iz Dečanske)

Debatni program

8. i 9. jun od 12 časova, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Prateći program

7, 8. i 9.  jun, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz: Male stepenice 1a), Beograd

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog književnog Festivala KROKODIL je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. „Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka – enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak 7. juna govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana “Serotonin“.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac – Goran Marković.

Fotografija : Dušan Novaković 

Druge večeri festivala KROKODIL predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov ali Lana Bastašić koja će čitati iz svog prvog romana Uhvati Zeca dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. Sa Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

U subotu 8. juna u 12 sati KROKODILov debatni program otvoriće razgovor pod nazivom Neighbors – Facing the present“. Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Lana Bastašić,  Ferenc Cinki i Georgi Gospodinov razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka.

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14 sati neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope – (Marija Barnas, Gabor Šajn, Anja Golob, Ana Ristović ) u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije – “Grand Tour“.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

U okviru pratećeg programa u petak 7. juna od 14 sati u KROKODILovom Centru Mišel Uelbek družiće se sa svojim fanovima i potpisivati knjige (sva mesta za prisustvo su već popunjena) kao i u subotu 8. juna od 14 sati u Bookastore-u. U nedelju 8. juna od 19 sati, takođe u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

I ove godine kao i prethodne dve, festival KROKODIL će imati humanitarni karakter. Ove godine biće predstavljena humanitarna akcija “Za bebe superheroje” i to će biti prilika da svi prisutni svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi – dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih eksperta su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

Ali to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno. Aparati za veštačko disanje, respiratori, injekcione špric pumpe samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.

Debatni i prateći programi su potpuno besplatni za sve, dok su za večernji program potrebne ulaznice. Cena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 450 dinara, dok je dvodnevna ulaznica 800 dinara. U ponudi su i ulaznice za penzionere i studente sa jedinstvenom cenom koja iznosi 350 dinara. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan. Karte se mogu kupiti svakog dana u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od 14h do 22h. Karte se mogu kupiti i online putem www.ddtickets.rs ili u svim Emmi radnjama širom Srbije kao i na blagajni Kombank dvorane.

Pročitajte još :

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar