Kuda idu divlje svinje?

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Divlja svinja je izvršila samoubistvo u Beogradu tako što se bacila sa krova garaže. Komšije i rodbina su zatečeni i u šoku. Kažu da je uvek bila pozitivna, nasmejana, dobro raspoložena i porodična svinja. Slušala je lajfkoučeve, vežbala jogu, kamasutru, zen i to. Nikada ne bi pomislili da je spremna za tako nešto.

Poslednjih dana je bila nervozna. Pretili su joj sudskim izvršiteljima, novim ratovima i pozivom za vojsku. Sumnja se da je kap koja je prelila čašu bila to što su na RTS-u (Radio televizija svinjarije) krenuli sa reprizom serije „Srećne svinje.“

“Ne opet to sranje, pa zar nije dosta što nas ona budala teroriše svaki dan, nego sada i ovo. Pa dosta mi je devedesetih godina. A i Đorđe David stalno peva na trgovima kao neka seoska mlada. Ma neka se nose. Idem da se ubijem“, bile su njegove poslednje reči, govori nam kroz suze njegova ucveljena supruga i dodaje kako joj je žao što njen muž neće moći da vidi gondolu i Beograd na vodi gde su planirali da kupe novu luksuznu štalu kada otplate kredit u Švajcarcima.

Ipak, sa kiselim osmehom je završila razgovor uz konstataciju kako se njoj ipak dopada što je grad raskopan i što sve više podseća na pravi svinjac pa deca mogu da izlaze češće i da se valjaju u blatu.

Poslednjih meseci smo svedoci toga da su divlje svinje sve više razdražljive i sklone nasilju; pale pekare, prebijaju neistomišljenike, sklone su polarizaciji, nazivaju jedni druge fašistima, maltretiraju decu, supruge i slabije od sebe. Nažalost, ishod je često fatalan.

Divlje svinje su zbog dejstva neoliberalnog kapitalizma često depresivne, teskobne, pod stresom i to pokušavaju da reše rizičnim ponašanjem, prekomernom upotrebom alkohola, narkotika ili sedativa. Ipak, neke druge pokušavaju da nađu sreću i utočište u nekim drugim i uređenijim svinjcima.

Ono što je koren problema je mutacija. Gen divlje svinje je jak, može da se prenese preko dodira, vetra ili poljupca pa i samo ljudsko biće može da se pretvori u svinju a da toga ne bude svesno. Prvi simptomi su zanemarivanje sebe, prekomerno gledanje rijaliti programa, slušanje autotjun muzike.

Kada bližnji primete prve simptome preobražaja u svinju savetuje se da to prijave lokalnom psihijatru ili sveštenom licu, dok se stanje ne pogorša. Jer kada nastupe poslednji simptomi kao što su gledanje serija Radoša Bajića i spojeno pisanje reči “ ne znam“ postaje kasno i svaka nada je zauvek izgubljena.

Predsednik  “Stranke divljih svinja“ nameštajući svoje naočare govori da je situacija pod kontrolom, da njegov tim eksperata čini sve da sačuva mir i stabilnost u svinjcu uz opasku da će za godinu, dve, eventualno tri biti još bolje a svinjac još veći i lepši.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Gledišta, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite komentar