Novi Sad ušao u UNESKO Mrežu kreativnih gradova

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Novi Sad je ušao u jedinstvenu UNESKO Mrežu kreativnih gradova sveta i time postao prvi grad u ovom delu Evrope koji se našao na listi u kategoriji novih i digitalnih umetnosti (Media Arts), saopštila je danas Fondacija Novi Sad 2022.

Srpska Atina je na Svetski dan gradova 31. oktobar stala rame uz rame sa svetskim gradovima, u UNESKO-voj listi kreativnih gradova kao što su Linc, Lion, Ostin, Modena, Toronto i drugi, čime je učvrstila svoju poziciju kao centar kulture i inovacija, kaže se u saopštenju.

Kako je istaknuto, priznanje je utoliko značajnije, jer je Novi Sad jedan od samo četiri grada na svetu koji su se ove godine našli u kategoriji medijskih umetnosti i prvi u ovom delu Evrope na tom polju.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je ocenio da je to „još jedno svetsko priznanje u oblasti kulture i potvrda kontinuiteta ulaganja u ukupni razvoj grada“.

– Naročito jer je reč o kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove sa akterima iz oblasti kulture dajući Novom Sadu jednu novu vrednost koji time ravnopravno prati savremene svetske tokove – dodao je Đurić.

U saopštenju se navodi da je jedan od glavnih razloga za podnošenje i prijavu za kandidaturu Novog Sada bio nastavak nasleđa programa Evropske prestonice kulture i sprovođenje akcija održivog razvoja u oblasti kulture, posebno u oblasti medijske umetnosti.

Mreža kreativnih gradova UNESKO-a (The UNESCO Creative City Network) je formirana 2004. godine kako bi promovisala saradnju sa i među gradovima koji su kreativnost identifikovali kao strateški faktor za održivi urbani razvoj.

Gradovi koji trenutno čine ovu mrežu, a njih je sada 350, zajedno rade na zajedničkom cilju stavljanja kreativnosti i kulturnih industrija u srce svojih razvojnih planova na lokalnom nivou i aktivne saradnje na međunarodnom nivou.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar