Finale konkursa „Živa klasika“ u Srbiji

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

U Ruskom centru za nacionalnu kulturu(RCNK), u Beogradu, 1. marta je bilo održano finale nacionalne etape konkursa „Živa klasika“, upriličenog povodom Svetskog Dana pisaca.

Svake godine u projektu učestvuje preko 2,5 miliona učenika iz 85 regiona Rusije i iz 80 zemalja sveta. U okviru konkursa učesnici uzrasta od 10 do 17 godina recituju odlomke iz svojih omiljenih proznih dela.

Ove godine je u Srbiji u finale prošlo 22 učenika, a na sceni Ruskog doma je u okviru nacionalne etape nastupilo 15 učenika. Deca su recitovala dela Bulgakova, Tolstoja, Iljfa i Petrova, Jakovljeva i Turgenjeva i dr.

Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: deca, koja uče ruski kao strani jezik u školi, deca iz porodica u kojima se govori ruski i bilingvalna deca, za koje je ruski drugi maternji jezik. Pobednik u svakoj kategoriji će biti nagrađen putovanjem u Međunarodni dečji centar „Artek“.

Prva mesta po kategorijama su zauzeli : Marinović SandraКarabčukova Valerija i Кnežević David.

Uredništvo portala Gledište čestita svim učesnicima i pobednicima, sa željom da nastavite da gajite ljubav prema proznim delima, ali i da radite na svom ličnom autorstvu, da i vas jednog dana čitamo.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar