David Đorđe Ali Express

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Zovu me David Đorđe, ne zato što volim tu muziku, već zato što me niko živ ne sluša i ne uzima za ozbiljno.

Imam četrdeset godina, nemam posao i to. Živim sa kevom i ćaletom. Oni imaju dobre penzije pa mi daju koji dinar da imam za izlazak kada legne lova na račun. Tužni su zbog mene, tako mi se bar čini. Kažu mi da bi trebalo da se ošišam, da nađem posao i da se oženim. Navodno nisam više mlad, ali hej, nemaju oni pojma. Šta znaju glupi matorci od sedamdeset godina? Ja sam revolucionar i buntovnik, a revolucionar ne može da ima stalan posao, ženu i decu. To ga omekša pa prestane da razmišlja o svetskom bolu i nepravdi, ako me razumeš. Otupi mu se kritička i misaona oštrica.

A kada bih to sve uradio, onda ne bih mogao da sviram i pevam u svom hevi metal bendu “Jebači zmajeva.“ Aha, tako se zovemo. Znam da je kul. Inače sam frontmen ; pišem muziku, tekstove i sviram solo gitaru. Sada treba da snimimo naš četrdeseti album. Da vidiš kakva će to stvar biti. Sve pesme su hitovi, a Pera je u sobi namestio komp pa zvuči kao u pravom studiju da snimaš. Samo da skrpimo pare za nove žice na sledećoj penziji.

Opasna smo ekipa. Svi imamo četrdesetak godina i obično se nalazimo ispred prodavnice da pijemo kada i njima matorci daju pare za pivo. Kada se nađemo ispred prodavnice uglavnom se tresemo i ćutimo, ali posle par piva postanemo jako zanimljivi i pravi ludaci. Kažu da ne bi trebalo mešati pivo i antidepresive, ali šta doktori znaju. Oni da su neki doktori ne bi ostali ovde.

Znaš, ja sam mogao da odem preko ali nisam zbog moje muzike. Moji tekstovi su na maternjem jeziku, obraćam se ljudima koji su ovde i pokušavam da im promenim svest. Tačnije da im probudim svest, jer ne možeš menjati nešto što ne postoji. Nije u redu da sam samo ja pametan, treba i drugi da postanu pametni.

Neću sigurno postati tezgaroš kao ona pizda Mile. Svira narodnjake po svatovima. Ima kuću na tri sprata. Ima auto, žena mu ima auto, dete mu ima auto. Mislim da su juče i psu kupili auto. Kada prođe pored prodavnice sprda se samnom. Kaže da sam propao, da sam i dalje nezreo i da bi trebalo da se ošišam. Prodao je svoje ideale preko noći, drug moj. Zaboravio je kako smo na demonstracijama zajedno rušili vlast i išli peške na koncerte. Čoveče, kakva su to vremena bila. A onda odjednom, svi su se promenili. Skoro svi. Ja sam ostao isti. Ne prodajem svoje ideale za bednu platu, bre.

“Dokle ćeš tako? Uozbilji se“, tako mi govore. Da vidiš kako se onda iznerviram. Planem u sekundi. Oni ne razumeju svrhu mog postojanja. Ne razumeju da će baš ovaj, četrdeseti album koji uskoro počinjemo da snimamo sve promeniti. I publike je sve više na svirkama, veruj mi na reč. Evo na poslednjem fesitvalu “Mračni hodnici’ koji su organizovali neki klinci imali smo trideset ljudi u publici. Pravili su šutke i polivali se pivom. Ludnica čoveče. Na pola svirke sam zaspao, a posle sam jednom klincu dao i trzalicu. Imali smo i prava pojačala. A opet, ako ne prođe četrdeseti album, imamo već pesme za četrdeset i prvi. Da vidiš koji će tek to ludilo da bude.

U suštini niko me ne razume osim moje devojke. Ona ima 15 godina, nosi crno, puši vutru, ide na jogu, sluša Dilana, voli Morisona i to. Tako mlada, a zna šta valja. Inače, uvek mi devojke imaju tako 14-15 godina. Uživa dok joj recitujem svoju poeziju. Kaže da sam genije i mnogo zreliji od likova iz njenog razreda i da moje vreme tek dolazi. Ja joj verujem. Bio sam zreliji i od drugara iz razreda kada sam išao u srednju. Inače, krijemo se da nas ne provale njeni matorci, a meni je to glupo. Kao da su godine važne. Važna je revolucija i pobuna. Mi se međusobno razumemo. Postoji hemija.

Ako ti već nisam poslao pozivnicu da lajkuješ na Fejsbuku stranicu mog benda, uradi to- nećeš se pokajati. Tamo imaš snimke sa poslednje svirke pa ćeš se uveriti koliko smo dobri. Pogotovo moja solaža od sedam minuta. Danima sam je vežbao.

Idem sada, devojci se ranije završavaju časovi, a i moji su dobili penziju pa je vodim na bilijar. Odlepi kada se zadržim ispred prodavnice sa ekipom. Ne smem da se zezam, jednom smo već raskinuli zbog toga pa sam morao da joj se izivnjavam. Jedva sam se izvukao. Da vidiš kako je ona pametna devojka.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Gledišta, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite komentar