„Neviđeni Lubarda” u PTT Muzeju

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Deset umetničkih slika našeg velikog slikara Petra Lubarde iz privatnih kolekcija moguće je prvi put u javnosti videti u PTT Muzeju u Beogradu (Majke Jevrosime 13). U intimnoj atmosferi ovog nevelikog prostora, a pod nazivom „Neviđeni Lubarda”, one će biti pred publikom do 1. maja.

Kako saopštavaju iz ovog muzeja, na postavci su se našle Lubardine slike nastale od 1942. do 1972. godine: „Bik”, „Crni panter”, „Zmajevi”, „Minotaur”, „Logorska mrtva priroda”, „Škorpija”, „Selo Brajići”, „Stene”, „Kosovski boj” i „Put slobode (Sutjeska)”. One su urađene u tehnikama ulja na platnu, ulja i lakova na lesonitu, tempera na kartonu i papiru. Izložbu prati i prigodno filatelističko izdanje sa motivima sa izloženih dela, a povodom 115 godina od rođenja Lubarde.
„Na izložbi se nalaze slike iz različitih faza Petra Lubarde, od ranih radova do poznog stvaralaštva. Najveći deo njegovih slika u bogatom opusu imaju svojstva kulturnog dobra. Pravu zaostavštinu je ostavio narodu Srbije”, rekao je Marko Jelić, direktor PTT muzeja, a prenosi Tanjug.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar