Mesta u Turskoj sa Uneskove liste svetske baštine

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Svet je pun čuda koja su nastala rukama čoveka i prirode. Danas našu prošlost vidimo kao naše nasleđe, kao priču koju su napisali naši preci i priču o samoj Zemlji. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) opisuje nasleđe kao „našu zaostavštinu iz prošlosti, ono sa čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama“. Da bi zaštitila ovo nasleđe, ova organizacija je u novembru 1972. godine osnovala listu na kojoj se identifikuju kulturna i prirodna svojstva od „izuzetne univerzalne vrednosti“. UNESKO-va lista svetske baštine obuhvata više od hiljadu lokacija, od remek-dela kreativnih genija do prelepih prirodnih pejzaža. Turska se pridružila ovoj konvenciji 1983. godine i predstavlja dom za 19 mesta sa ove liste. Izdvojili smo nekoliko značajnih lokacija u Turskoj:

Istorijska područja Istanbula

Istanbulska mesta na listi svetske baštine protežu se celim istorijskim poluostrvom i obuhvataju četiri glavne oblasti: arheološki park Sultanahmet, zaštićeno područje Sulejmanije, zaštićeno područje Zejrek i zaštićeno područje zidova Teodosija. Istorijska područja Istanbula sadrže spomenike koji su prepoznati kao jedinstvena arhitektonska remek-dela vizantijskog i osmanskog perioda, kao što su Aja Sofija, trg Sultanahmet (hipodrom), palata Topkapi, kompleks džamije Sulejmanije, džamija Zeirek i zidovi Teodosija. Posetioci mogu da prate tragove četiri velika carstva kojima se vladalo sa ovog istorijskog područja.


Efes

Efes, koji se smatra najvećim i najbolje očuvanim antičkim gradom u Turskoj, ima dugu i bogatu istoriju. Bio je jedan od 12 gradova Jonske lige pod Grcima i jedan od najvećih gradova Rimskog carstva. Grad je takođe mesto Artemidinog hrama, jednog od sedam svetskih čuda starog veka. Šetajući ulicama ovog velikog trgovačkog grada, dobićete osećaj kakav je bio život u drevnim vremenima.
Nacionalni park Goreme i jedinstvene stene

Kapadokije

Često opisivana kao „zemlja iz bajke“, Kapadokija je uvrštena na listu svetske baštine kroz sedam celina: Nacionalni park Goreme, podzemni grad Derinkuju, podzemni grad Kajmakli, crkva Karlik, crkva Svetog Teodora, pećina Karain i arheološko nalazište Soganli. U Nevšehiru, smešten u gradu Goreme koji se smatra srcem Kapadokije, Nacionalni park Goreme jedan je od najfantastičnijih pejzaža na svetu. Oblikovana erupcijama vulkana i hiljadugodišnjom erozijom zemljišta, Kapadokija je zemlja vilinskih dimnjaka, crkava isklesanih u stenama i podzemnih pećina.


Planina Nemrut

Planina Nemrut čini deo planinskog lanca Istočni Taurus i predstavlja dom jednog od najfascinantnijih istorijskih mesta u Turskoj. Na njenom vrhu se nalazi hram-grobnica koja obuhvata kamene ostatke i misteriozne statue, koje je sagradio kralj Antioh I od Komagene (69-34 p.n.e). Vrh ove planine je deo Nacionalnog parka Nemrut. Ova lokacija se smatra savršenim mestom za posmatranje izlaska sunca i uživanje u spektakularnom pogledu na okolna područja.

Gobeklitepe

Smešten 22 kilometra severno od Šanliurfe u jugoistočnoj Turskoj, Gobeklitepe je jedno od najvažnijih otkrića u svetu arheologije. Datira jedanaest hiljada godina unazad i predstavlja dom najstarijih hramova otkrivenih do danas. Arheološko nalazište Gobeklitepe je promenilo istoriju o poreklu civilizacije i urbanizacije. Na lokalitetu posetioci mogu videti masivno klesano kamenje koje su izradili i uredili praistorijski ljudi, koji u to vreme još nisu razvili metalne alate, pa čak ni grnčariju.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar