Izložba „Garfild, prvih četrdeset pet godina”

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Izložba „Garfild, prvih četrdeset pet godina”, koju su priredile Mirjana Đurašević i Tanja Spasić, traje do 28. oktobra  u Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić” u Vrnjačkoj Banji.

Ove godine je simpatični mačak, ikona pop kulture, proslavio 45. rođendan, ali je i dalje jednako zabavan kao i 19. juna 1978. godine kada se rodio u kuhinji italijanskog restorana Mama Leoni, u kojoj je pojeo sve lazanje i makarone. I po neku picu. Živi sa vlasnikom Džonom i psom Odijem.

,,Uzeo sam iz sećanja sve osobine mačaka, a moja porodica ih je na farmi imala desetine i te karakterne crte pomešao sam sa crtama mog dede Džejma Garfilda Dejvisa”, govorio je njegov crtač Džim Dejvis. Garfild je dobio ime po Džimovom dedi.

Strip je doživeo premijeru u dnevnom novinskom izdanju 19. juna 1978. godine. Sa skoro 2600 novina i više od četvrt milijarde čitalaca širom sveta ovaj strip drži Ginisov rekord za najrašireniji strip na svetu, stoji u najavi izložbe.

Njegov izgled se s godinama menjao, poslednje izmene su bile 2003. godine, međutim, uvek je ostao u bojama malog tigra i ,,uvek će ostati debela maca“ dodaje njegov autor.

,,Kada bi smršao, to bi zapravo okončalo Garfilda kakvog poznajemo. Garfild šalje zdravu poruku da nije savršen. On to zna i slaže se s time. Potpuno je zadovoljan sobom”.

Da rezimiramo: ne voli ponedeljke, paukove, poštara, vagu. Živi za porciju lazanja i najviše na svetu voli – sebe.

Izvor :
Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar