DAN ODMORA

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Naziv filma: Una journee de vacances

Zemlja porekla: Francuska

Godina: 1983

Režija:Claire Simon

Produkcija:Claire Simon

Žanr: Drama

Trajanje: 22

Jezik: francuski

Sinopsis:

Claire Simon snima svog bolesnog oca tokom jednog njegovog tipičnog dana: od doručka sa negovateljem do večernjih telefonskih poziva, kada dolazi vreme da se njegova ćerka vrati u grad. Intiman, hrabar film zamišljen kao otpozdrav.

Ova francuska rediteljka osvajala je brojne nagrade širom sveta za njene dokumentarne filmove, prvo je snimala kratkometražne a posle je prešla na dugometražne.

“Volim to traganje za pričom iz života koje postoji u dokumentarcima. Radi se o potrazi  za koju ti trebaju kamera i montaža, bez scenarija ili programa po kojem je priča prethodno utvrđena. To je vertigo u kojem nema ničeg drugog posebnog osim života i osoba koje posmatraš. Mnogo volim improvizaciju koja se može praktikovati i u igranim filmovima. Ipak, kretanje između igranog filma i dokumentarca razlikuje se u načinu na koji se traga za pričom, bar ja tako mislim – dokumentarni filmovi pronalaze priče i likove u stvarnom životu, a igrani tragaju za istinom u scenarijim.“

Iako je ovaj film dokumentarnog karaktera ona uspeva da prikaže na taj način da se dokumentarno i fikcija preklapaju kao i u većini njenih filmova, kamerom pokušava da uhvati i najintimniji detalj – istinu osobe koju snima.

Više o životu njenog oca i negovatelja saznajemo na interesantan način –  kroz postavljena pitanja, saznajemo o njihovim snovima, željama, kako izgleda jedan njihov dan, od početka do kraja dana.

Ljubica Babić

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar