BOJAN SLAČALA ZA „GLEDIŠTE” : „Na ulici stasava nova generacija sa novim pravilima”

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Posle proznih redova i radijskih talasa, evo nas ponovo na terenu muzike. Sa nama je  ovog puta basista Bojan Slačala koji se aktivno bavi muzikom i gradi karijeru sa dva benda „Stuttgart Online” i „Artan Lili”.

Pozdrav Bojane, dobro došao na kulturni portal „Gledište”, dolaziš iz sveta muzike, šta znamo o muzici danas?

Znamo onoliko koliko želimo i možemo da joj se posvetimo.

Kada sagledamo sve okolnosti, kako iz tvog ugla izgleda bavljenje muzikom/rokenrolom u Srbiji?

Ukoliko imate saradnike kao što ih imam ja u oba benda, tj. ljude koji su svoj život posvetili rokenrolu i ako se kockice nameste kako treba, onda je uživanje. Podrazumeva se da je borba konstantna i trajaće do kraja. Znači, biće zanimljivo 🙂

Kad smo kod toga, čovek si koji je poznat kroz rad u dva benda „Stuttgart Online“ i od pre četiri godine „Artan Lili“. Kako paralelno teče stvaralaštvo sa te dve postave, i kako si došao na ideju o formiranju drugog benda pored „Stuttgarta“?

Kad se neprekidno radi onda čoveku padaju na pamet razne ideje pa tako i ova za Artane. Ali svaki bend nosi svoju priču i emociju. Zajednički su im vreme i Beograd.

Ono što je evidentno a tiče se benda „Artan Lili“, jeste da od kada ste se pojavili na rok sceni, beležite rast popularnosti kako kod domaće publike tako i kod one u regionu, šta misliš da je razlog tome?

Pesme, estetika i produktivnost; pesničke slobode i svestranost.

Takođe, može se primetiti da se trudite da budete prepoznatljivi, dosta se radi na vizuelnom izgledu, scenskim nastupima, plasiranju kreativnih spotova, objavljivanju pesama sukcesivno – singl po singl. Koliko je zapravo važan taj identitet, deluje da bendovi kod nas slabo rade na tome?

Možda ne osećaju potrebu za tim? Nas privlači to što radimo i zaista uživamo u tome. A sve što radimo, radimo onako kako mi hoćemo i u toj lepoti je ključ svega.

Do sada je snimljen jedan album, a na drugom se uveliko radi (do sada je objavljeno osam pesama, prim. aut.). Kako ti u sadašnjem trenutku deluje vaš put od prvog singla pa do danas, čime si najzadovoljniji do sada?

Najzadovoljniji sam tim kontinuitetom kako se prave pesme i koliko se razlikuju jedna od druge i tim što se vidi kako se i mi razvijamo kao osobe. Naši albumi postaju polako naši lični dnevnici…

U pesmama je zastupljena tematika naše svakodnevnice, relacije u ljubavnom odnosu ali provlači se i kritika društva kroz angažovane tekstove. S tim u vezi najviše se polemike vodilo kada su objavljene pesme „Na vodi“ i „Salonac“. U prvoj imamo kritiku vladajuće strukture koja vodi Grad a u drugoj se ismeva način borbe za našu stvar, što je nasličnije „salonskom revolucionarstvu“ , zbog čega nas je to posebno pogodilo?

Hahaha, ti mi reci…  🙂
Za svakog po nešto, za nikog po ništa…
Pazi, nevaljala deca znaju da bocnu tačno gde ne treba. E sad, to ne znači da nisu u pravu, zar ne? 🙂

Svi želimo da nas omiljeni bendovi zasipaju numerama, da budu svakodnevno prisutni, a za to je potrebno veliko zalaganje i pre svega novac. Kako gledaš na finansiranje nekog benda, da li se priča završava samo prodajom karata, diskova, i merch. proizvoda ili treba uključiti i nekog sponzora, i zašto se na uključivanje nekog brenda u spotu ili na nastupima, gleda kao na izdaju ideje i slično, bilo je negativnih komentara i kad ste i vi imali neke od takvih kampanja?

Ma to su sve dečije bolesti generacija koje su odavno mladost zamenile sredovečnošću. I dok se oni zamajavaju takvim pitanjima, na ulici stasava nova generacija sa novim pravilima. U tom svetu caruju brendiranje, keš i produkt plejsment! Ta estetika je u direktnoj vezi sa hip-hopom, najdominantnijim muzičkim pravcem danas. Tu na tom nekom uglu ulice iz tog sveta stojimo i mi, oslonjeni nogom na neonski izlog u boji, pored skulpture Di Di Ramona u bundi leoparda koji valja muškarce mušterijama…

Pored toga što sviraš bas gitaru, prateći si vokal, pišeš i tekstove pesama, koja ti je od tih obaveza najdraža i možeš li izdvojiti nekog iz sveta muzike koji je svojim radom uticao na tvoju muzičku karijeru?

To se sve nekako prožima zajedno, više ne mogu da se odlučim šta više volim…a od uticaja ću izdvojiti domaće autore kojima sam okružen od detinjstva do sad i mnogo im hvala na tome što su postojali i postoje i dalje! Živeli!

Za kraj razgovora, hvala na izdvojenom vremenu, u trenutku kada ste stalno na putu i kada se intezivno radi na drugom albumu, šta možeš najaviti da nas očekuje od vas u budućnosti?

Brz auto, pun rezervoar i GPS! Dakle vidimo se negde, a za početak 2018 godine najavljujem svirku  koja je zakazana za 02. januar u beogradskom „Elektropioniru“,  dođite !

Fotografije: Ivana Čutura

Mislite na druge, podelite ovaj tekst
Avatar

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar