Ivan Bekjarev – nasleđe velikog barda srpske kinematografije

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Ova godina nam je po mnogo čemu stresna, što zbog same pandemije, što zbog otkaza, što zbog nemogućnosti putovanja, što zbog panike koju šire mnogi (ne)stručni „štabovi“. Toliko smo ogrezli u širenju panike i pričama o virusu ( za koji svakim danom isplivava sve više naznaka da ne znamo ni šta je, zapravo! ), da smo zaboravili šta je, zapravo, suština običnog čoveka – raditi na sebi i truditi se da budeš u vrhu. Biti veliki ne znači biti stalno pod reflektorima i svetlima koji te predstavljaju svetu. Ne, biti veliki znači biti veliki i kada se reflektori ugase, onda kada si prepoznatljiv, kada pleniš svojom pojavom i kada znaš da iza tebe stoji neumoran rad, usavršavanje i priznanje od života – kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. Upravo takvu lekciju nam je ostavio kao postament neponovljivo ime našeg glumačkog kadra: Ivan Bekjarev.

Rođen šestog aprila u Beogradu, na petu godišnjicu bombardovanja Beograda od strane nemačke vojske, Ivan Bekjarev potiče iz porodice doseljenika iz Makedonije, tadašnje Vardarske Srbije. Zbog očevog posla, Ivan se sa porodicom seli za Kraljevo, da bi ga put naveo da bude u Beogradu, gde će završiti Šestu beogradsku gimnaziju, a kasnije i Fakultet dramskih umetnosti. Da je posleratna generacija već imala prave velikane u povoju, govori činjenica da su sa Ivanom u klasi bile legende poput Josifa Tatića i Milana Laneta Gutovića. Tom zlatnom triju naše glumačke postave treba dodati činjenicu da su Bekjareva za prijemni spremali velikani poput Miće Tomića i Olivere Marković.

Zar zaista treba govoriti o tome kakav glumac je bio Ivan Bekjarev? Igrati preko sto pedeset uloga, a maestralno ih prikazati – to nikako ne može svako. Možda i sama suština Ivanovog života, koji nije bio nimalo jednostavan, jeste ta da je njegova konstantna borba i ogroman lični napor da se bude što bolji, jeste ono što je ovog maestralnog glumca odvelo na međunarodnu scenu. Glumio je u preko pedeset filmova širom evrope. Mnogi od nas će ga pamtiti kao Boška Despotovića u „Srećnim ljudima“, dok je u seriji „Bolji život“ ostao upečatljiv kao Stevica Kurčubić. „Otpisani“, „Više od igre“, „Kraj dinastije Obrenović“; „Gorki plodovi“ jesu takođe gledane serije u kojima je Ivan Bekjarev dao svoj lični pečat. Koliko je ovo bio ogroman glumac, govori u prilog činjenica da je za ulogu upravnika nacističkog logora Banjica, u istoimenoj seriji, „Banjica“, dobio nagradu za TV ličnost godine u Jugoslaviji.
Milan Kalinić, Aleksandra Balmazović, Dejan Nikolić i Iva Štrljić su neki od najboljih studenata glume koje je iznedrio naš nezaboravni bard Ivan Bekjarev. Ono po čemu treba definitivno pamtiti ovog čoveka, jeste podatak da Ivan Bekjarev ima svoj legat u udruženju „Adligat“, koje predstavlja udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju. Ovo je jako bitan podatak, jer ovo udruženje predstavlja sam vrh intelektualne i umetničke elite naše zemlje.
O Ivanu Bekjarevu i njegovim ulogama, nagradama koje je osvojio zaista možemo pisati čitave tomove knjiga. Desetine i desetine nagrada koje je osvojio govore u prilog tome. Kao voditelj je takođe bio nezaboravan na „Studiju B“ kao voditelj programa pod imenom „Dobar dan“ i na radio stanici Radio-Beograd 202, gde je bio voditelj emisije „Molim vas, mislite na mene“.

Ovo je čovek koji nije glumio samo na sceni. On je živeo scenu. Zato će i ostati zapamćen kao čovek koji je ovoj naciji i ovom narodu pružio mnogo, a čija dela će ova zemlja osetiti i biti svesna istih tek u vremenu koje dolazi. Da li je smrt ivana Bekjareva gubitak? Sigurno jeste, ali njegovo delo, nasleđe koje je ostavio za sobom i odlazak na neka bolja mesta daju ovom neverovatnom čoveku besmrtnost i večnost kao glumca koji je ostavio za osobom sina Vanju i suprugu Milku.
Šta reći na kraju – kakav čovek! Ako će neko upotpuniti glumačku postavu na nebu, ako će neko dati upečatljivu slovensku notu ostvarenjima koja se budu rađala na „Nebeskom pozorištu“, gde smo, nažalost, ispratili mnoge, verujemo da će Ivan Bekjarev biti neponovljivi deo!

Nikola Tripković

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar