GERILA BAR: Subkulturno dobro Novog Sada

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Na braniku kulture i subkulture

Gerilski oblik borbe podrazumeva korišćenje manjih ali pokretnih jedinica koje izvode zasede, prepade i sabotaže u svrhu slabljenja neprijateljske logistike i morala kako bi ga dugoročno onesposobili za dalje izvođenje operacija. Takođe, gerilska strategija može da se primenjuje i u mirnodopsko vreme, a upravo o toj taktici se ovde zapravo radi.

Gerila je novosadski pab koji već 15 godina stoji na braniku kulture i subkulture i najzaslužnije je mesto zbog čega baklja rokenrola i alternative u Novom Sadu, još uvek nije ugašena, ali i u regionu kako bi se to danas popularno reklo, s obzirom da osim izvođača i umetnika iz Srbije, ovde nastupa čitav Balkan ali i dolaze gosti iz već pomenutog – regiona. Upravo zbog toga zauzima reputaciju najkultnijeg mesta, uprkos sve jačoj konkurenciji. Ipak, u početku nije bilo tako.

Vrati unatrag

Ako vratimo film unatrag, Gerila kada je počinjala sa radom, mesta za koncerte, nastupe i umetničke performanse u Novom Sadu gotovo da i nije bilo. Sve što je bilo do tada, ugašeno je, a ovo je jedini lokal koji se u tom periodu upustio u borbu za kulturu, subkulturu ali i čitavu scenu koja je nastala usko povezana sa ovim kultnim mestom i iznela riziku da li će da naiđe na prepoznavanje od strane onih kojima je Gerila i bila namenjena, s obzirom da su ljudi već na gerilska, rokenrol mesta sa opuštenom atmosferom i prijatnim osobljem već bila zaboravljena, a noćni život je počeo da se tiče nekih drugih ljudi, neke druge muzike i nekog drugog načina života. Ono zbog čega gerila ima sociološki značaj u Novom Sadu je zato što je upravo subkulturu i živu muziku vratila u jedan od najvećih gradova na Balkanu, koji je, ruku na srce oduvek ovakvo mesto i zasluživao. Pojam koncerata, žurki, svirki a da nemaju veze sa šundom i kičom su opet postali opšte prihvaćeni događaji u Novom Sadu i to upravo zahvaljujući Gerili i ljudima iz iste, koji su se bezrezervno posvetili radu na vraćanju pravih vrednosti u Novom Sadu.

Posledice i zasluge

Posledice tj. plodove rada Gerile ubrzo je mogao da oseti i konzumira čitavi Novi Sad. Stvaranje jedne potpuno nove muzičke scene koja do tada nije postojala. Redovne svirke i dešavanja već odavno afirmisanih muzičara i umetnika, ali i dozvola za to da se baš u Gerili veliki broj tada neafirmisanih umetnika afirmiše i zahvaljujući tom lokalu se vine do neslućenih razmera . U emisiji o kojoj se pričalo o muzici iz devedesetih godina, pevač Ofspringa je rekao, parafraziram, da je Nirvana razvalila, do tada neprobojna vrata a ostali bendovi su samo iskoristili priliku i uleteli posle njih. Upravo to je i Gerila uradila za novosadsku scenu i noćni život kada je rokenrol muzika u pitanju. Tek posle razbijanja vrata, i drugi u gradu shvataju da još uvek postoji potreba za kvalitetnom muzikom, pristojnošću i prijateljskim a.ka. gerilskim odnosima u mestima gde se izlazi.

Dešavanja i patenti koji su potekli iz…

Ono što je od samog početka rada Gerilu krasilo jeste kreativnost. Upravo iz tog razloga, ovo nije samo koncertni prostor, ili prostor za žurke nego druga kuća za goste koji dolaze, što će reći da Gerila kao koncept ima svoju publiku bez obzira šta se dešavalo u njoj, a dešavalo se, dešava se i tek će se dešavati. Neke od najvećih i najpoznatijih gradskih žurki poput puštanja retro muzike, ili one muzike koju volimo, a ipak se sramotimo je upravo poteklo iz ovog mesta. Kao i svaka kvalitetna stvar i misao, nadjačala je svoje mesto nastanka i proširilo se na čitave gradove, tako da danas, gotovo svakog vikenda ćete u svim većim gradovima imati upravo konceptualne žurke koje su prvenstveno kao ideja nastale u Gerila baru.

Kultno mesto i kultni bendovi

Ono što ide jedno sa drugim, iliti ruku pod ruku. Ne postoji značajan bend sa prostora bivše Jugoslavije koji u Gerili nije svirao i rado se istoj vraćao. Jer, i prema rečima frontmena benda Letu Štuke, Dina Šarana ,,Gerila ima dušu. Zato joj se uvek rado vraćamo.”

Nije tajna da u odnosu benda i publike, ono što je najvažnije jeste povratna energija iz publike koja nadanjuje izvođače kako bi dali svoj maksimum. Upravo to se u Gerili uvek dogodi, i prenese se pozitivna energija zbog koje se vraćaju, kako bendovi tako i publika, koja postaje zbog proživljenog iskustva redovan gost Gerile, a samim tim i deo iste, jer poznato je da je publika dvanaesti igrač u fudbalu. Tako je i ovde, gosti su glavni igrač kako Gerile, tako i bendove jer zbog njihove pristojnosti, uljudnosti i lagodnosti ovo mesto odiše životom već, bezmalo, dve dekade.

Letu Štuke, Vojko V, Sanšajn, Goblini, Rambo Amadeus, Artan Lili. Marčelo, Zoster, Ateist Rep, Repetitor, M.O.R.T , Let 3 su samo neka od imena koja su svojim gostovanjima obogatila Gerilu, ali i publiku svojim prisustvom i koncertima.

Nova sezona

Prema rečima, jednog od organizatora dešavanja u Gerili, telefoni ali i inboksi su usijani. Gosti i prijatelji bara sa nestrpljenjem isčekuju otvaranje i početak nove sezone koje će se desiti 15. septembra uz najavljene mnoge novine, dodatke zadržavajući stare i isprobane dobitne formule. Ono što trenutno jeste goruća vest je da Rambo Amadeus prvog oktobra, upravo u Gerili otvara koncertnu sezonu koja će biti nepredvidiva, uzbudljiva ali pre svega kvalitetna. onako kako to Gerilci i jesu zaslužili.

Zbog čega je Gerila važna?

Gerila je za Novi Sad, ono što je za Njujork bio CBGB. Pomenuta fraza subkulturno dobro verovatno nigde ne postoji, ali ako ikada bude izmišljana to je ono što prvo treba da se pripiše upravo novosadskom CGBGu tj. Gerili. Jer je svojim radom, trudom, angažovanjem i inovativnošću uspela da probudi, oživi ali i zadrži vedar i optimističan duh Novog Sada. Zbog toga je Gerila važna i ostavlja neizbrisiv trag u Novom Sadu.

Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/GerilaNS/

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar