Spektakl Milenkovića i Karajlića: „Gile šampion“ i „Labudovo jezero“ u Dubaiju

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Inovativni muzički projekat „Rock El Clasico“ Stefana Milenkovića i dr Neleta Karajlića premijerno je održan u okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, u najvećoj dvorani, spektakularnoj Al Wasl Plazi, uklanjajući zidove između rok i klasične muzike. Na istoj bini su svoje koncerte ranije održale i svetske zvezde Coldplay, Alicia Keys, Black Eyed Pease, Psy i mnogi drugi.

U punoj Al Wasl Plazi, gde je bila publika iz celog sveta, ali i brojni gosti iz Srbije i regiona, igralo se uz dobro poznate hitove dr Neleta Karajlića u spoju sa čuvenim klasicima u izvođenju Stefana Milenkovića, pa je tako „Gile šampion“ ukomponovan sa Labudovim jezerom i izveden u maniru Čajkovskog, „Devil in the Business Class“ u kombinaciji sa Šostakovičem, Bramsove „Mađarske igre“ su maestralno spojene sa „Vukotom“, „Tri ratna havera“ sa Betovenovom „Petom simfonijom“ i mnoge druge.

Stefan Milenković, svetski poznati virtuoz na violini i dr Nele Karajlić, rok zvezda, udružili su svoje talente i višedecenijsko iskustvo kreirajući „Rock El Clasico“ kao zajednički projekat, donoseći nova rešenja – dijalog nespojivog, a rezultat je autentično muzičko delo nastalo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata.

Stefan Milenković i dr Nele Karajlić održali spektakularni koncert u Dubaiju Foto:Promo

Nakon nastupa u Dubaiju, Stefan Milenković, inače ambasador nacionalne platforme Srbija stvara koja je podržala kreiranje ovog projekta, je posle nastupa podelio svoje impresije:

Stefan Milenković i dr Nele Karajlić održali spektakularni koncert u Dubaiju Foto:Promo

– Serbia Creates i organizatori Expo 2020 Dubai su nam ukazali veliku čast što su omogućili da nastupimo na centralnoj bini Expo i publici iz celog sveta predstavimo umetnost i kreativnost koja se stvara u Srbiji. Sve je bilo potpuno surealno da je bilo prirodno za nas. Izašli smo na scenu i rasturali ono što je nama prirodno. Ta muzika, ta kombinacija, ta energija, ta sinergija i stvarno mogu da kažem da nismo digli Dubai na noge, nego smo digli ceo svet na noge, jer publika je bila u suštini iz celog sveta. Bile su skoro sve zemlje sveta i to je neverovatno da oni slušaju nas, slušaju pesme koje nisu na engleskom, ali da je taj bit, taj puls koji imaju apsolutno univerzalan, internacionalan. Mi smo tom energijom držali ljude sat i po vremena na najvećoj sceni u Dubaiju. Prosto neverovatno! Ja sam zaista prezadovoljan i punog srca se vraćamo u Srbiju i zbog ovog koncerta i zbog nastupa naše veličanstvene Gudačke reprezentacije mladih – kaže Milenković.

Stefan Milenković i dr Nele Karajlić održali spektakularni koncert u Dubaiju Foto:Promo

Dr Nele Karajlić je kroz podsećanje na istorijski značaj najveće svetske manifestacije podelio svoje oduševljenje:

– Expo je uvek donosio neke inovacije, neke novotarije koje su menjale putanju čovečanstva. Tesla je na primer za vreme Expa u Čikagu osvetilo taj grad, Ajfel je podigao onaj veliki toranj koji je sada simbol Pariza, a danas su u Dubaiju Stefan Milenković i dr Karajlić imali svoj veliki nastup! Živio Expo! Živela muzika – izjavio je Karajlić.

Veliki multimedijalni spektakl Stefan i Nele pripremaju i za domaću publiku, a koncert „Rock El Clasico“ će biti održan na Svetski dan muzike, 21. juna na stadionu Tašmajdan.

Nova

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar