Preminuo reditelj Jagoš Marković

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini, rečeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu. Jagoš Marković bio je jedan od od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu.

Diplomirao je na  Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: „Učene žene”, „Hasanaginica”, „Gospođa ministarka”, „Pokondirena tikva”, „Antigona”, „Pepeljuga” i „Figarova ženidba”.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su „Romeo i Julija”, „Kate Kapuralica”, „Dekameron dan ranije, „Lukrecija iliti Ždero”, „Skup”, „Bogojavljenska noć”, „Govornica”, „Sumnjivo lice”, „Uobraženi bolesnik”, „Tako je ako vam se tako čini”, „Porodične priče”, „Gospoda Glembajevi”, „Jesenja sonata”, „Galeb”, „Zora na istoku”, „Naši sinovi”, „Svinjski otac”, „Hasanaginica”, „Tartif”, „Hekuba”…

Rođen je u Podgorici 1966. godine, prenosi Tanjug.

Direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić rekao je Tanjugu da otišao pozorišni genije čije su predstave obeležile istoriju teatra, povodom smrti reditelja Jagoša Markovića.

Marković je preminuo danas, iznenada u 58. godini života.

Goncić naglašava da su generacije poštovalaca pozorišta uživale u predstavama Jagoša Marković.

„Njegove predstave su bile posebne… Drugačije… Kolege su umele da kažu da je scena bila „puna pozorišta” u njegovim predstavama. Odlazak Jagoša Markovića je veliki udarac za našu kulturu i pozorišnu igru. Pamtićemo ga kao nesumnjivog genija” kazao je Goncić.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Gledišta, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite komentar