KULTURA U TURIZMU

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Dana 8.6.2020 godine u Vrnjačkoj Banji, odjekivao je glas starine i antike. Oni, koji zabavljaju, dok im se tela grče i usta suše od zebnje i oni, koji se zabavljaju, nonšalantno sede i čekaju emotivne prizore. Kulturni ring je osmog juna bio pun snažnih gladijatora. Njih 26-oro, ponositi i silni, junački su se borili protiv zaborava, neprofinjenosti i larpurlatizma. Svih dvadeset šestoro, jednoglasno, poruku svetu poslaše: ,,Naša poezija živi i živeće, sve dok je nas, da je svojom besedom u život vratimo’’.

Takmičenje recitatora organizovano od strane Dramsko – recitatorske sekcije Fakulteta za hotelijerstvo i turizam, treću godinu zaredom privlači mlade studente i srednjoškolce oratorskih veština. A koje je bolje mesto za održavanje ovakve manifestacije od biblioteke? Nema boljeg i zato je Narodna Biblioteka 8.6.2020 bila recitatorska arena.

Gladijatori su redom izlazili, sa sobom nosili ambicije, strepnje, emocije, nespokoj i poneku olovku. Razmahaše se dikcijom, gestikulacijom i odličnom akcentacijom. Verne saborce u borbu povedoše, Milu Alečković Đurom Jakšićem napadnuše. Pablo Neruda svojom poetikom jurišaše na Miku Antića, dok Dobrica Erić čitaše pismo gospođe Helge. Ukrstiše razgovetnost sa intonacijom i herojski se boriše sve dok Prva ljubav s razumljivim Disom ostale ne oboriše.

Petočlani žiri, u čijem sastavu su bili Biberović Sead (profesor srpskog jezika), Prodanović Dimitrije (glumac), Usiljanin Stefan (glumac), Srđan Čeperković (pesnik) i Dragan Gvozdenović (besednik), je svojim većanjem i objektivnim prisustvom odlučio o sudbini naših verbalnih gladijatora.

Gladijatorka, koja je publiku emotivno rastrojila, konkurente svojom interpretacijom razoružala i na tron pobednički se uspela, Natalija Knežević je novčanu nagradu dobila i poklon putovanje. Prošle godine je učestvovala i sada je dobila priliku za revanš i da u punom sjaju zasija pred širokim auditorijumom oštrog, pesničkog uha! Natalija nije očekivala pobedu, ali se istoj svakako nadala. Suza radosnica nije bilo, ali iskren osmeh i osećaj postignuća nisu nedostajali.

Predsednik žirija, gospodin Biberović se na kraju obratio publici i recitatorima, pre svega. Po njegovim rečima nivo kazivanja stihova je za tri stepenice viši od prošle godine. Takmičarima je poručio das nastave da rade na sebi, da čitaju, vežbaju i da ne imitiraju. Imao je i sitnu primedbu, koja se ticala izbora pesama.

Za organizatora gladijatorske oratorike, Dragana Gvozdenovića, mladog besednika, recitatora, glumca i večitog borca za kulturu, ova manifestacija donosi ličnu satisfakciju, a on kao pravi borac za kulturu, nastojaće da i u budućnosti sa svojim projektima podržava razvoj kulture i njen uticaj na mlade uemtničke duše.

Mi, kao pesnici, umetnici, a pre svega humanisti, imali smo izuzetnu čast da prisustvujemo smotri recitatorskoj i budemo deo promocije opšte kulture.

A uskoro, prenosimo Vam direktne utiske onih koji ovakav događaj mogu slikovito rečima opisati.

Autori: Lindža i Žeks iz Žeksolindžizma

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar