JORGOS LANTIMOS: Svet je čudniji od mojih filmova

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Reditelj Jorgos Lantimos, koji je prisutan na Filmskom festivalu u Kanu sa svojim drugim dugometražnim filmom „Vrste ljubaznosti“, u kojem igra američka glumica Ema Stoun, rekao je da su njegovi često mračno-smešni filmovi manje čudni od onoga što se dešava u svetu.

Lantimos je stekao ime apsurdnim crnim komedijama kao što je „Jastog“, gde se samci transformišu ako ne nađu partnera i „Jadna stvorenja“ inspirisana Frankenštajnom, preneo je Rojters.

Njegov novi film nije izuzetak. „Vrste ljubaznosti“ je film ispričan u tri dela, sa različitim pričama, ali istim akterima i temama, uključujući paranoju, dinamiku moći u odnosima i prag nasilja.

– Zar ne mislite da nešto nije u redu sa svetom? Verovatno više od filmova koje snimamo – rekao je danas Lantimos na konferenciji za novinare, dan nakon premijere filma.

Kritičari su generalno bili naklonjeni filmu – „Varajati“ ga je nazvao „neverovatnom izmišljotinom koja će u jednakoj meri zbuniti i oduševiti“, dok ga je „Gardijan“ opisao kao „makabarni, apsurdistički triptih“ i dao mu četiri od pet zvezdica.

Film je inspirisan Kaligulom, ekscentričnim trećim vladarom Rimskog carstva i idejom da jedan čovek ima potpunu kontrolu nad drugim, rekao je Lantimos.

„Vrste ljubaznosti“ je treći put da Stoun i Lantimos sarađuju nakon kraljevske drame „Miljenica“ i „Jadna stvorenja“.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar