DŽON FANTE: Upitaj prah

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Knjiga Upitaj prah čita se „kao da je danas napisana“, snažna je u svojoj jednostavnosti – razumljivom jeziku, ali i simbolici koju prosečni čitalac može da dokuči nakon dobrog „sažvakavanja“ nedoumica.

Zašto palme?

  • Zato što su one čežnja za odmorom, izvorište duhovne snage u simboličnoj pustinji materijalizma.

Zašto prah?

  • „Prah si i u prah ćeš se vratiti.“ Čežnja za besmrtnošću je univerzalna problematika, ali i pokretač društvenih točkova. Kroz delo se živi i nakon smrti tela.

Koja pitanja postaviti prahu, jer ni u knjizi nigde nije upitan čak i kada se naizgled javi?

  • Ćutati, jer ako se otvore usta, napune se peskom, a on odbrojava, ne vreme nego čoveka i tren njegovog života.

Biti Arturo Bandini – „ni pisac, ni ljubavnik“

Džon Fante
Džon Fante

Kriza identiteta je sveprisutna, i ona je glavna prepreka do grandiozne ideje za pisanje i putokaz ka večnom životu, ili makar okajanju grehova. Bandini je pročitao Ničeovog Antihrista, i kaže da je ateista, ali se u svakom trenutku lomi, prekida se oko misli, oko života, oko stavova.

Nije siguran da li je bogat ili siromašan, da li je mesožder ili biljojed, da li je ogorčeni otpadnik ili velikan zamotan u prljavo ćebe ispod palme. Jedino je siguran da nekom nesvakidašnjom ljubavlju voli Kamil Lopez – o čijem je postojanju diskutabilno govoriti.

Kamil Lopez jeste ideja, neuhvatljivi zanos pisca, beskrupulozni dželat koji seče, pa prišiva, razdevičuje i škopi, umire i oživljava. Ostaje neuhvatljiva, svačija i ničija, uvek malo više zaljubljena u onog ko je ne razume.

Ona je prva ljubav pred kojom se drhti i kojoj se u teškim noćima u mislima udvara, ljubi, ujeda, prebija do krvi, a s prvim suncem postaje opora, gadna mrlja greha od kojeg se, na papiru, ne može oprati, ni obogatiti.

Bojana Cvetković, Kultiviši se

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar