ŽENE SU REKLE SVOJE, NA POTEZU JE DRUŠTVO! (FOTO,VIDEO)

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Pretprošlog vikenda bili smo na prve dve večeri 12. izdanja književnog festivala  „Krokodil“ – Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju.

Prošle su dve nedelje a mi se još nismo opasuljili da napišemo nšto sem šablonskog izveštaja sa nekog događaja.

Ove godine na festivalu je akcenat bio na autorkama koje nešto znače na regionalnoj književnoj sceni.

Mogli smo da se uverimo kakva se silna energija slije na sve prisutne kada se na jednom mestu okupe sve one, i kako nas prolaze žmarci dok čitaju svoje što prozne, što poetske redove.

Smenjivali su se sofa intervjui, čitanja, onlajn uključenja, a program su maestralno vodili Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

Autorke su bile podeljene u dve grupe, odnosno održano je po devet nastupa tokom jedne festivalske večeri.

Takođe, treba istaći da je usled pandemije koronavirusa ovaj impozantan program, za sve bio potpuno besplatan, a prisustvo je bilo moguće uz onlajn prijavu. Naravno, broj sedećih mesta je iz istog razloga bio smanjen.

Međutim, i u uslovima ove „nove normalnosti“, festival nije izgubio ni delić magije koja se stvara tokom trajanja samog događaja i koja nastupi onog trena kada se publika utiša a sa video bima krene špica festivala, u atmosferi koju nosi ovaj prostor ispred Muzeja Jugoslavije, tačnije amfiteatar koji je i ove godine bio domaćin kulturnim poklonicima.

Prve večeri programa učestvovale su: Radmila Petrović, Maša Kolanović (onlajn uključenje), Ana Vučković, Lejla Kalamujić (sofa intervju), Suzana Tratnik (onlajn uključenje), Lana Bastašić (sofa intervju), Adelina Tršani, Olja Savičević Ivančević (onlajn uključenje) i Milica Vučković. Pored toga, predstavljena je knjiga April u Berlinu Daše Drndić u izdanju Partizanske knjige i KCNS, u program se tada uključio Vlada Arsenić.

Drugo veče donelo je još jači krik žena za ravnopravnost među polovima, o tome je govorila i Rumena Bužarovska u intervjuu na „krokodilovoj“ sofi. Pored nje te večeri gostovale su još: Maša Seničić, Monika Herceg (onljan uključenje), Senka Marić, Svetlana Slapšak (onlajn uključenje), Tanja Stupar Trifunović (sofa intervju), Magdalena Blažević, Luiza Buharova (onlajn uključenje) i Jasna Dimitrijević. Pored toga, predstavljeno je i Oruđe delanja Biljane Đurđević u izdanju Besne kobile.

Sve pohvale ljudima iz udruženja Krokodil na sjajnoj organizaciji, u sada značajno težim uslovima, gde je trebalo misliti i na sigurnost prisutnih. Sjajan je bio izbor učesnika tokom sva tri dana festivala, priprema onlajn uključenja, montaža koja je bila kao „pod konac“, kao i marketinška strategija, odnosno alati kako da se festival približi konzumentima kulturnog sadržaja (YouTube i Facebook).

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Marko Baljkas

Marko je rođen u Šibeniku 1990. godine. Urednik je i autor ovog portala, a pisanje mu predstavlja najdraži poziv. Veliki je zaljubljenik u kulturu i voli da bude okružen onima koji neguju slične vrednosti, teži da se nađe u centru zbivanja i da doživljeno prenese dalje. Živi i radi u Beogradu.

Ostavite komentar