Završen „ Teatar u tvrđavi”

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Smederevo –  Jubilarni, deseti pozorišni festival „ Teatar u tvrđavi“ završen je sinoć u Smederevu, a kišno vreme poremetilo je planove organizatora da sve predstave budu odigrane u ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave. Tako je i završnica festivala održana u Centru za kulturu, predstavom „ Šah – mat“ Miljana Guberinića iz Smedereva koji igra i glavnu ulogu, a u režiji Vladimira Jocovića i izvedbi čačanskog „ Morava teatra“. To je priča o životu Stepe Stepanovića, jednog od naistaknutijih i najvoljenijih srpskih vojvoda. Ova drama predstavlja єmocionalno putovanje koje reflektuje nijanse i višedimenzionalnost Stepinog karaktera i kao vojskovođe i kao čoveka satkanog od vrlina i mana, reči su autora. Ovom komadu juče je prethodio nastup Čiča Mičinog pozorišta sa predstavom za decu „Ko prlja ima da nadrlja“ u režiji i po tekstu Mateje Popovića.

Ovogodišnji „ Teatar u tvrđavi“ otvorila je 19.septembra predstava „ Hasanaginica“ po dramskom komadu Ljubomira Simovića,a u režiji Dušana Tuzlančića, koju su izveli Srpsko narodno pozorište, Gradsko pozorište „Semberija“ iz Bijeljine i Narodno pozorište Republike Srpske. Dan kasnije na repertoaru se našla predstava Ane Đorđević „ Zajedno“ u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, Centra za kulturu Tivat i Kulturnog centra Pančevo. Režiju potpisuje Jana Maričić koja navodi da komad prožimaju humor, agresija, suze, ljubav, praštanje.

Narodno pozorište iz Niša predstavilo se komadom Velimira Lukića „ Afera nedužne Anabele“ u režiji Igora Pavlovića, koji govori o našim izborima u uslovima neslobode, o izboru između dva krsta. Na programu festivala 22.septembra našla se predstava „ Naš razred“ Tadeuša Slobođaneka, u režiji Tatjane Mandić Rigonat koju je izvelo Narodno pozorište Beograd. Drama je  fikcija iako inspirisana konkretnim događajem – zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne 10. jula 1941. koji su počinili Poljaci. Publika je duže od dva sata u tišini isprepeltenoj emocijama pratila život desetoro drugova i drugarica Jevreja i Poljaka iz istog razreda. Potom je  dirljivim govorom rediteljka Mandić Rigonat evocirala uspomene na preminulog kolegu Jagoša Markovića kome je i posvetila ovo izvođenje.

Pretposlednje festivalske večeri pred smederevskom publikom nastupili su glumci Tetra Koreja (Leće, Italija) koji su izveli komad „ Heroides“   o složenom odnosu žena i muškaraca.  Publika je burnim aplauzom pozdravila glumačku postavu čiji deo je bila i Smederevka Anđelka Vulić.

Politika

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar