PROGLAŠEN DOBITNIK NAGRADE “MILAN MLADENOVIĆ”

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nagradu “Milan Mladenović” osvojila beogradska grupa “Dram” BEOGRAD, 22. septembra (Tanjug) – Nagradu Milan Mladenović upravo na rođendan velikog rok umetnika u ponedeljak je osvojila beogradska grupa “Dram” za pesmu “Daj mi sve”, na svečanoj dodeli u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu, kao veoma emotivno sećanje na neprolaznog muzičara i pesnika.

Alternativna rok grupa “Dram” ima za sobom nedavno objavljen debi album “Nećemo promeniti svet” (PGP RTS) sa 10 autorskih pesama i nastupala je na mnogim prostorima po Beogradu i Srbiji, gde su bili neizbežni na raznim festivalima i manifestacijama, tako da uveliko važe za sastav koji obećava. Nagradu su im uručili prošlogodišnji pobednici – kvartet art noise elektro rok grupa “Artan Lili”, koji su ušli u istoriju kao prvi laureati ove nagrade. Osim što su imali priliku da proglase pobednika, za kraj su efektno odsvirali tri numere da zaokruže veoma uspešno muzičko veče. Zadužbina Milana Mladenovića dobila je čak 319 prijava za konkurs ove prestižne nagrade, ustanovljene 2018. godine, a prema kriterijumima za razmatranje je uzeto 243 pesme autora iz celog regiona, odnosno prostora bivše Jugoslavije.

Podsetimo, žiri je radio u sastavu – Mirela Priselac Remi (bend “Elemental”), Darko Rundek i Srđan Gojković Gile, koji su od podataka o svakoj pesmi dobili samo naslov i tekst, ali ne i ime autora/benda, i nakon užeg izbora, odabrali su 25 numera, od kojih je sačinjen spisak od 14 finalista. Tako je konkurencija bila jaka, jer su u finale ušle numere i kantautori: “Alkohol” (Mrave brojim), “Anestezija” (Nekud), “Anonimni SMS” (Sale i Sedlari), “Bebo” (Nataleé), “Daj mi sve” (dram), “Dan na Tisi” (Rebel Star), “Digresija na zeku II” (Klinika Denis Kataneca), “Držali smo se za ruke” (Sara Renar), “Igle” (Playground Hustle feat. Shot), “Ljubavnik” (Čao Portorož), “Ona je iz Ju Es Ej” (Despot Tomić), “Pesma Mesecu” (Dukatt), “Sve je ko pre” (Magic Bush) i “Tiho” (Buč Kesidi). Tročlani žiri pred proglašenje pobednika dao je iz svoje vizure analizu izazova pred kojim su se našli da u takmičenju odaberu pravog kao najboljeg za 2020. godinu, koji će ponosno uzeti priznanje velikog muzičara, pesnika, pevača, gitariste, kompozitora, producenta, jednom rečju – vizionara.

“Pomislio sam da će se od toliko stotina pesama vrlo brzo izdvojiti one koje su slabe, i da će nam biti lako da odaberemo bolje, ali ispostavilo se da je stigao jako veliki broj veoma kvalitetnih pesama, produkcijski su bili odlično snimljeni, sjajno odsvirani, i čini mi se da je barem 50 njih imalo visok nivo u muzičkom i tekstualnom pogledu”, javio se Rundek putem video linka sa svojim obrazloženjem. Priselac, poznata kao Remi iz benda “Elemental”, čiji je koncert već 4. put odložen u Beogradu zbog Covida 19, rekla je kako je ovo za nju bio veoma zanimljiv, ali i težak zadatak, i složila se sa prvim utiskom Rundeka da je i ona mislila da će se ubrzo napraviti selekcija kada se odbace loši autori, a to se nije desilo.

“Čini mi se da muzička scena postoji, ali ne postoji prilika da ta genijalna, sveža krv dobije svojih pet minuta slave”, jasna je Priselac. Gojković je napomenuo kako su svo troje po pravilima konkursa, prvo odabrali svoje favorite nakon slušanja 243 kandidata, i ispostavilo se da su napisali spisak od 12 muzičara, ali potpuno različitih na sve tri liste, dakle sa čak 36 imena. Onda su imali dosta posla da sužavaju izbor i došli su do cifre od 14 kandidata, iako je trebalo da ih bude 12, ali nisu se mogli odlučiti koga da izbace.

“Milan i ja se poznajemo jako dugo, još od vremena kada nismo stupili na javnu scenu, išli smo zajedno u 11. Beogradsku gimnaziju, i imali smo uvek raznih muzičkih tema, o tada novom albumu Nila Janga, o grupama koje smo slušali tipa “Genesis” ili “Yes”, ili koji nam je omiljeni album Bitlsa,” evocira uspomene Gojković, koji je ovu noć i počeo čestitanjem rođendana svom prijatelju Mladenoviću i sviranjem pesme u njegovui čast. Celo veče dodele priznanja imalo je veoma zanimljivu priču i dramaturgiju, jer je bilo podeljeno u nekoliko celina, odnosno važnih poglavlja. Voditelj programa je bio Galeb Nikačević, muzički TV novinar, koji je sve okupljene vešto prošetao kroz sve te nivoe i celine ove večeri koje su se smenjivale u etapama. Istovremeno sa dodelom značajne nagrade, našao se i povod za promociju antologijskog albuma “Angels Breath”, u tandemu Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba, u izdanju izdavačkih kuća Jugoton / Croatia Records. Natalija Cajić kao PR menadžer ispred diskografskih kuća izrazila je veliko zadovoljstvo što su deo ove važne muzičke priče, zapravo testamentarno delo Mladenovića, koje je snimano u Brazilu početkom 1994. godine, a upravo je ta godina fatalna za neprolaznu veličinu, jer je tada i preminuo od posledice teške bolesti.

Ona napominje da su Zadužbina Milana Mladenovića i sam izdavač udružili snage kako bi sačuvali snažnu uspomenu na rok pesnika i kolegu Subu, koji je tragično izgubio život u požaru davno upravo u Brazilu. “Na ovaj način Milan i Suba kao da nam poručuju da neki ljudi ne moraju fizički da budu sa nama ali da kroz svoje delo i umetnost se na najplemenitiji način brišu granice i povezuju ljude na našim prostorima”, zaključila je Cajić. Upravo je ovaj segment predstavljao dobar deo večeri, jer je premijerno prikazan kratak dokumentarni film od 10 minuta – “Plažna večnog vetra” u režiji pozorišnog reditelja Đorđa Marjanovića, o stvaranju albuma “Angels” Breath”, kao i video spot “Metak” sa tog albuma, prava anti-ratna osvešćena numera. Dokumentarac je realizovan od arhivskih snimaka tokom rada na albumu u Sao Paolu, koji nikada ranije nigde nisu bili prikazani. Panel razgovor o Mladenoviću i albumu “Angel”s Breath” vodila je čuvena muzička novinarka Dubravka Duca Marković.

Veče prepuno mnogih kolega iz sveta muzike i umetnosti i dalje dokazuje kako je nemoguće izbrisati iz sećanja ovako velike muzičare čiji život i stvaralaštvo zapravo nikada ne bledi. Mladenović je napustio ovaj svet 1994. godine, a njegovo rođenje na dan 21. septembra je od prošle godine tradicija za dodelu nagrade koja ponosno nosi njegovo ime.

Tanjug

Mislite na druge, podelite ovaj tekst
Gledište

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar