Peti festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Peti festival snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu” održaće se od 18. do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5). Festival će moći da se prati i onlajn na portalu cinesseum.com.

Festival nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S-a.

Na festivalu se dodeljuju dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje će dodeliti ovogodišnji tročlani žiri u sastavu: Jacek Laskus, filmski snimatelj iz Poljske, poznat po radu sa rediteljima kao što su Robert Altman, Majkl Presmen, Donald Petri i kao jedan od snimatelja dokumentarnog filma „Colors Straight Up”, koji je nominovan za Oskara 1998. godine; snimatelj Dušan Joksimović, nagrađen za rad na filmovima „Rane”, „Sveti Georgije ubija aždaju”, „Top je bio vreo”, „Falsfikator”, „Dnevnik mašinovođe”, „Kralj Petar Prvi”… i snimatelj Mario Sablić, četiri puta nagrađen godišnjom nagradom Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpisuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor festivala, Miodrag Miša Milošević, pažljivo odabrao vodeći se vizuelnim dostugnućima direktora fotografije koji su uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike.

Filmovi će biti prikazani u terminima od 17 i 19 časova, a ulaz na sve projekcije je besplatan, sa maksimalnim brojem od 30 posetilaca u sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Prvog dana festivala gledaoci će moći da vide igrane filmove „Asimetrija” rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića i „Ekipa” Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića. Drugog dana festivala biće prikazani filmovi „Ime naroda” reditelja Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra i „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića na kojem je direktor fotografije bio Stefan Milosavljević. U petak 20. novembra na programu su ostvarenja „Otac” reditelja Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i „Proleće na poslednjem jezeru” reditelja Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića. Poslednjeg dana festivala na programu su filmovi „Sutra je još uvek juli” Dejana Vlaisavljevića Nikta u kojem se kao direktor fotografije potpisuje Predrag Bambić i „Vojna akademija 5”, reditelja Dejana Zečevića na kojem su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

Posle pet održanih izdanja, festival snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu” se od sledeće godine seli u Novi Sad.

FESTIVAL ”SLIKA U POKRETU”

  1. – 21. 11. 2020.

Muzej jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11

Sreda, 18. 11.
17:00 ASIMETRIJA (SRB/SLO/ITA, 2019)
Režija: Maša Nešković
Direktor fotografije: Đorđe Arambašić
19:00 EKIPA (SRB, 2019)
Režija: Marko Sopić
Direktor fotografije: Dimitrije Joković Džima

Četvrtak, 19. 11.
17:00 IME NARODA (SRB, 2020)
Režija: Darko Bajić
Direktor fotografije: Zoran Jovanović Žofra
19:00 MOJ JUTARNJI SMEH (SRB, 2019)
Režija: Marko Đorđević
Direktor fotografije: Stefan Milosavljević

Petak, 20. 11.
17:00 OTAC (SRB/FRA/NEM/SLO/HR/BIH, 2020)
Režija: Srdan Golubović
Direktor fotografije: Aleksandar Ilić
19:00 PROLEĆE NA POSLEDNJEM JEZERU (SRB, 2020)
Režija: Filip Čolović
Direktor fotografije: Gojko Despotović

Subota, 21. 11.
17:00 SUTRA JE JOŠ UVEK JULI (SRB, 2020)
Režija: Dejan Vlaisavljević Nikt
Direktor fotografije: Predrag Bambić
19:00 VOJNA AKADEMIJA 5 (SRB, 2019)
Režija: Dejan Zečević
Direktor fotografije: Zoran Petrović, Nebojša Bašić

Mislite na druge, podelite ovaj tekst
Gledište

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar