CRNI DULE: DJ koji je menjao scenu i prvi napravio Drum And Bass žurku u regionu

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Devedesetih godina prošlog veka kada je pojam DJ‐a značio nešto sasvim drugo u odnosu na današnji opis pomenutog ”radnog mesta” zahvaljujući Dušku Nikoliću i njegovim legendarnim žurkama u Novom Sadu i regionu su po prvi put na ovim prostorima donesene inovacije kada je u pitanju puštanje muzike po klubovima, te se slobodno može reći da je Duško Nikolić, poznatiji posetiocima njegovih žurki pod pseudonimom Crni Dule jedan od pionira Di Džejinga kada su u pitanju moderne žurke devedesetih godina i sve ono što je dolazilo posle, na čijim krilima su pristizale nove snage koje su učili od njega i ”vrteći ploče” zabavljali svoju publiku.

Ono što je Crnog Duleta u tom periodu izdvojilo od ostale konkurencije jeste upravo uvođenje žanrova koji se do tada na žurkama nisu mogli čuti često. Umesto uobičajene forme sa ploča su se po prvi put zavrtile stvari poput dance floor jazza, brejk bitova, rege i fanki muzike. Istraživanje pulsa publike ga je dovelo dotle da je, zvanično, prvi DJ koji je napravio Drum an Bass žurku na ovim prostorima. Takođe, poznat je po dugogodišnjem uređivanju radio emisije Night Fly koja se emitovala na IN Radiju.

Njegov kvalitet su odmah prepoznali svi novosadski klubovi u kojima su se pravile žurke, ali region, ali ne samo region, nego i Evropa te je Crni Dule vrteo svoje ploče u Evropi; Austriji, Slovačkoj ali ono što je, prema njegovim rečima za njega bio veliki prestiž jeste to što je na nultom Exitu nastupio kao Resident DJ. Takođe, izdvaja i saradnje sa mnogim imenima domaće i strane scene kada je u pitanju old school DJ scena.

Njegova ljubav prema puštanju muzike je i dalje prisutna; on jeste roditelj, muž, dobar prijatelj i drag sugrađanin ali ono po čemu je u Novom Sadu dobio orden ”gradske face” jesu upravo žurke i speicifčan odabir muzike.

Gerila Bar u saradnji sa Crnim Duletom od ove godine će svake srede posvetiti veče upravo njegovim pločama i muzici koju će birati za sve one koji prate njegovu karijeru preko dve decenije.

”Veče sa Crnim Duletompo prvi put u Gerili će se desiti 19. oktobra. Ulaz će, u maniru ove sezone ovog poznatog i etabliranog novosadskog kluba biti besplatan, kao i sve žurke do sada koje su se organizovale. Na vama je da se pojavite, a DJ Crni Dule će se zajedno sa svojim pločama i dobrom muzikom pobrinuti za vaše raspoloženje i uveriti u to zbog čega uprkos novonastalim trendovima i dalje uspešno opstaje, ostaje na sceni puštajući muziku koju voli, ne želeći da se prilagodi aktuelnim žanrovima.

,

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar