Izleti debitovali sa albumom Dalje od vode

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Beogradski post-punk dvojac Izleti objavio je debitantski album na svojoj Bandcamp platformi, pod nazivom Dalje od vode.

Nastavši 2021. godine, dvočlani sastav je iza sebe za sada imao jedan studijski i jedan živi EP, singl, a pojavili su se i na kompilaciji Nespojevi u CD izdanju lejbla Ovozemaljske stvari. Takođe, imali su priliku da otvaraju nastup ruskog post-punk benda Ploho, gde su privukli znatnu pažnju svojim neprobojnim zidom zvuka i sklonošću ka improvizaciji.

Ukrašen prelepom crno-belom zrnastom fotografijom sa spiskom od dvanaest pesama na dnu, album je realizacija vizije post-punka koji jednako duguje njenim domaćim korenima, koliko i novom, ultra jednostavnom i mračnom ruskom valu s početka 2010-ih, odgovornog za sveprisutnost doomer-wave plejlisti s jedinstvenim geslom – post-industrijska realnost u kojoj živimo je jedan poražavajuće siv i depresivan sistem, ali isto tako i nepresušan izvor nesvakidašnje inspiracije.

Sirovi i do besvesti žestoki i jednostavni bubnjevi tutnjaju distinktno garažnim klopotom, dok bučne gitare i bas Andreje Milosavljevića napeto kidišu u velikom praznom zvučnom prostoru. Preko njih izdvaja se krhki jek vokaliste Igora Maršićevića, koji dočarava nelagodne impresije, sive slike i druge apstraktne epizode, pametno krijući svoj simbolizam od halapljivih prohteva instant-zadovoljstva.

Rastrojene gitarske melodije, koje najviše podsećaju na album prvenac benda Утро (Utro) i neke aspekte diskografije Сруб (Srub) istovremeno sugerišu latentni nemir, ali i letargiju koja preti da obuzme ceo opevani mikrokosmos interpersonalnih odnosa, čudnih boja i neobjašnjivih znakova.

Da podsetimo, bend se našao na lajnapu ovogodišnjeg izdanja Changeover festivala, gde će izvoditi pesme sa novog albuma uživo.

https://izleti.bandcamp.com/album/dalje-od-vode

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Gledišta, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite komentar