Bjelogrlić: Moj novi film „Čuvari formule“ donosi univerzalnu priču (VIDEO)

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić ocenio je da njegov novi film „Čuvari formule“ donosi univerzalnu priču koja će biti razumljiva gledaocima širom sveta.

– Osećam spokoj i zadovoljstvo što krećem sa dobrim vetrom u leđa koji je će se pojačati nakon Sarajeva – rekao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala gde je film „Čuvari formule“ imao regionalnu premijeru.

„Čuvari formule“ su nedavno imali svetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu, a Bjelogrlić je dodao da je tamo bilo „veličanstveno“ i da je publika „reagovala na pravim mestima“. Bjelogrlić je rekao da se sada oseća rasterećeno u Sarajevu, gde voli da dođe, i prošli put mu se posrećilo sa premijerom na SFF-u filma „Toma“ (2021), koji je potom izuzetno uspešno prošao u regionu.

Na novinarska poređenja „Čuvara formule“ sa svetskim ostvarenjima slične tematike, Bjelogrlić je ponovio da su im tokom rada na scenariju govorili da prave „srpski ‘Černobil'“, po istoimenoj seriji, a sada je „srpski „Openhajmer'“, po filmu Kristofera (Christopher) Nolana.

– Nije. To su ‘Čuvari formule’. Zanimljivo je da se pojave dva filma sa sličnom tematikom. To samo govori koliko je taj problem prisutan, a govorimo o događaju koji se desio pre 60 godina u Jugoslaviji“, naveo je Bjelogrlić.

U filmu scenariste Vuka Ršumovića, i koscenariste Bjelogrlića i Ognjena Sviličića, tokom Hladnog rata učesnici tajnog projekta u Institutu Vinča bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja. Jugoslovenska tajna policija ih odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu, gde doktor Žorž Mate, kog igra francuski glumac Aleksis Manenti, predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

U glavnim ulogama igraju Radivoje Raša Bukvić, Aleksis Manenti, Ana Sara i Olivije Bartelemiju, dok direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, a Bjelogrlić šefa jugoslovenske državne bezbednosti Aleksandra Rankovića.

– Nisam mogao da izdržim da ne odigram Leku Rankovića – našalio se Bjelogrlić, koji je uloge mladih jugoslovenskih naučnika dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Insert iz filma „Čuvari formule“

Film je nastao kao adaptacija knjige Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a Ršumović je podsetio da je nuklearni incident u tek osnovanom institutu pedesetih godina bio događaj bez presedana, kao i da su u filmu pokušali zadržati humanizam u zategnutoj hladnoratovskoj atmosferi.

Prema njegovim rečima, zaista se pričalo da je postojao tajni projekat da komunistička Jugoslavija dobije atomsku bombu, nakon otvaranja Instituta u Vinči, kako bi poboljšala svoj međunarodni položaj.

– Našli smo neke podatke koji su ukazivali u tom pravcu i oslonili se na jedan deo priče, koji je drami dao trilerski element. To je poseban ukus koji film nudi – naveo je Ršumović.

Bukvić je rekao da mu je drago „što je u scenariju pronađena univerzalna nit, razumljiva publici van našeg govornog područja, što se ne sreće često – dodavši da je ovo u njegovoj „karijeri poseban film, jer na našem jeziku uspevamo da izazovemo reakcije stranaca“.

U „Čuvarima formule“ Bukvić je dobio priliku da odigra lik Dragoslava Popovića, koji je inspirisan stvarnim čovekom, čijeg sina poznaje, što mu je pomoglo u kreiranju uloge, dok se za potrebe snimanja trudio da izgubi dovoljno kilograma, što se na njemu iz ekipe najmanje videlo.

– Iz razloga što si najmanje izgubio – odvratio mu je Bjelogrlić, što je izazvalo smeh prisutnih, a zatim je dodao da je bila u pitanju „dijeta sa biftekom“.

– Imam malo šira ramena i mršavost se nije mogla videti – uzvratio je Bukvić.

Maneti je otkrio da igra lik „za koga u početku nismo sigurni da li ćemo ga zavoleti“, dok je Bartelemi istakao da su mu „Čuvari formule“ prvi međunarodni film u karijeri, u kome je uspeo da nagovori Bjelogrlića da mu na kraju da veću ulogu od prvobitno planirane.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Gledište

Gledište je kulturni portal, mesto gde se promoviše pisana reč i podstiče kreativno razmišljanje.

Ostavite komentar