Zagrljaj zime II

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

-Danas je grad neobično čudan. Pada neka topla kiša koja nikako da osvoji, i ovaj vetar… Krene pa stane. Suviše je toplo za ovo doba godine. Liči na proleće, one prve dane nakon dugog mraza. Na onaj namučeni februar, golu zemlju i bleda lica.

-Nemoj o Februaru. Tada naročito nemam strpljenja. Tehnički, proleće je tu iza ćoška a nikako da se desi. I šta ljudi rade!? Ponašaju se kao da se ono nikada neće ni desiti. To me izluđuje jer zaista patim za suncem i potrebno mi je da ga vidim, makar u drugima .Samo toliko. Posle bih mogla da izdržim do prvih toplih dana.

– Ponašaju se tako jer su umorni od čekanja baš kao i ti. Jer su lažno gradili projekcije i slike samoostvarenosti kroz saturnalije i fabrikovana slavlja. Jer su bili prazni i letos..samo im sada koža ne može da kaže kako je sve u redu. Jer nije. Niti će biti. Zima je realno stanje stvari. Koža pamti, zna… 

-Koža…Stid me je pri pomisli da ćeš je ponovo gledati u februaru. 

-Nemoj tako. Ne počinji opet. Već sam je mnogo puta video do sada. Mogu da pogodim kako izgleda taj negativ od sunčanja. Znam da i dalje stoji, a taj beli neosunčani deo govori baš u slavu zime. Baš tu je najtoplije, sećaš se? Želim ono čega se plašiš. Da te vidim onakvom kakvu sebe od sebe kriješ, pa da se nas troje upoznamo na završetku kruga. Na kraju zime i na početku proleća. Radujem se tom susretu.

-Nikada ga nisam videla kao puki krug.To ne može biti. Suviše je jednostavno.To je za jeftine muzičare. Kvintni krugovi i te stvari..

Ovo je nešto kao vrtlog na gore. Spiralno uspinjanje. 

Sve kao da je isto. Ritam kretanja, navike svakog od nas, iste nas stvari teraju na radost. I plač. Samo je svaka sledeća kružnica manja. Zar ne?

Moramo sa sobom poneti jedino ono što  je nužno. 

-Šta bismo onda mogli da ostavimo? Šta da odbacimo? 

-Ne znam. Sve mi je ovde nekako bitno.

Ne mogu sebe da odvojim od osećaja gubitka. Kao kada gledaš film u kojem odjednom glavni lik mora da beži na suprotnu stranu, recimo, restorana od mesta gde mu je parkiran automobil. Iako znaš da nije važan automobil za ono što sledi, bude ti strašno žao zbog njega, ili hrane koju je morao da ostavi, do mere da ti kvari dalji ugođaj.

Razumeš?

-Da, hrana je pred bežanje ili podvižništvo u odricanju najukusnija a automobil ima raskošne niklovane detalje, bela kožna sedišta, kabriolet je, prirodno, i napravljen je tako da baš TU ,na tom parkingu stoji i gleda na okean. Jebi ga.

-Ipak, jasno mi je o čemu govoriš.

Molim te, pomozi mi da se odlučim šta od bagaža da ostavim kada sebe zimi ne mogu na volju da nateram, da jedem dugo, da se udubim u bilo šta, da pričam. Navikla sam da ti biraš između krofni sa belim ili crnim prelivom, da mi svlačiš  pantalone, da mi govoriš gde si video popuste, i da mi pričaš šta da gledam, čitam , slušam..Kako ću onda sa ovim?

-Naćiću način. Čudno si drvo, gledam te gde rasteš već hiljadu godina. Negovaću te ne dok ne porasteš van mog domašaja i do one tačke gde se ta spirala završava. Odatle ćeš videti dovoljno dobro. Videćeš ono što oboje naslućujemo u nepotrebnom strahu.

I ništa nećeš morati da menjaš. Tada ćeš imati sva prava da shvataš stvari kako ti hoćeš.

-Lud si. Kako to misliš da uradiš?

-Ne znam. Znam samo kako i kada da počnem.

-Kako i Kada?

-Počeću od malih stvari. Odmah.

-Zašto odmah? Zima je.. 

-Baš zato. U ove dane se točak sporije okreće. Bolje se vidi cela slika. Daj da te dugo grlim, to je mala stvar od koje ću početi. 

-Molim te zagrli me. Hladno mi je. I stalno.

O zimi ćeš mi pričati neki drugi put.

Mislite na druge, podelite ovaj tekst

Nenad Milenković - Panić

Nenad nam dolazi iz Grocke (Beograd) oženjen je i otac je dvoje dece. Radi u GSP-u kao vozač već 15-ak godina. U poslednje 3, 4 godine, sa svojim prijateljima na fejsbuku, deli napisano, nekad su to i duže priče. Objavio je do sada oko 40 postova te sadržine i nekih 17, 18 priča, pesama, 'polu pesama", fiktivnih dijaloga itd. Dodatna zanimanja su mu, naravno koliko mu obaveze to dozvole, moleraj i poljoprivreda.

Ostavite komentar